Több magyarországi folyószakaszon várható vízszintemelkedés az elmúlt napokban lehullott, jelentős mennyiségű csapadék miatt, de készültségi fokozat elrendelésére előreláthatólag nem lesz szükség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.


Az OVF legfrissebb jelentésében azt írta: a hét elején a Kárpát-medence fölé érkező ciklon heves záporokat, zivatarokat okozott. Az elmúlt napon igen nagy mennyiségű csapadék hullott a Kraszna és a Berettyó-Körösök fontos vízgyűjtőterületein. A Krasznán jelentős árhullám indult el, a folyó egész hosszában árad, lakott területek nincsenek veszélyben, de a mélyebb területek a Kraszna bal oldalán víz alá kerülhetnek. 

A Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén helyenként 60-70 milliméternyi eső is hullott. A nagyobb mennyiségű csapadék hatására a Tisza felső szakaszán és a Túron a következő napokban 1,5-2 méteres vízszintemelkedésekre kell számítani. 

Áradnak a Hernád kisebb mellékvízfolyásai, valamint a Bodrog forrásfolyói is. A Sajón is további vízszintemelkedések várhatók, de a vízállások jóval a készültségi szint alatt maradnak. A Berettyón is egy számottevő árhullám vonul le. Pocsajnál pénteken napközben várható az árhullám tetőzése. A Körösökön is kisebb áradás tapasztalható, de készültségi fokozatot elérő vízállásokra nem számítanak a szakemberek.

A Murán már nincs védelmi készültség. A Dunán tovább tart az apadás, és a nyugat-magyarországi folyók is mindenhol apadnak. A Lajta felső szakaszának vízjárása további is zavartalan apadást mutat, ebben jelentős változás a következő napokban a szakemberek szerint továbbra sem várható. 

A Dráva az alsó szakaszon szerdán tetőzik, viszonylag magas vízállással.

Az előrejelzés szerint a vízgyűjtőterületeken a következő napokban nem várható jelentős mennyiségű csapadék - olvasható az OVF jelentésében.

Forrás: MTI