Katolikus oktatási intézmények, tanító szerzetesrendek és a katolikus oktatást segítő civil szervezetek mutatkoznak be az idei katolikus társadalmi napok (Kattárs) programjain szeptember 12-én Debrecenben - közölte a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.


Kovács Ágnes közleménye szerint a rendezvény kiemelt témaköre ezúttal a katolikus oktatás és nevelés lesz, a látogatókat a témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések és előadások, változatos koncertek, szakmai és családi programok várják majd a város főterén, a Kossuth téren.

Az elmúlt két évben összesen mintegy 22 ezer látogatót megmozgató Kattárs változatlan fő célja, hogy megmutassa, a katolikus egyház és általa a katolikus életszemlélet, a hitből táplálkozó szerepvállalás miként jelenik meg a társadalomban. A szervezők idén egynapos, tematikus programot tartanak, amely elsősorban a katolikus oktatás és nevelés különböző vetületeit tárja fel - részletezte Kovács Ágnes. 

"A katolikusok háromszáz évvel ezelőtt, százhetvennyolc év félelem után kaptak lehetőséget arra, hogy visszatérhessenek a városba. Ez a program nagyon szépen kapcsolódik a Katolikus újjászületés Debrecen - 300 című jubileumi emlékévhez, amelyben szeretnénk bemutatni a katolikus vallásgyakorlás jelenlétét és megnyilvánulását a város értékeiben, kultúrájában" - idézte a közlemény Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt.

Veres András szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, az esemény házigazdája szerint "a katolikus társadalmi napok idei rendezvénye a katolikus oktatás és nevelés munkáját állítja elénk, mint társadalmat formáló erőt. A katolikus oktatás fő szempontjának tartja a minél bőségesebb tudás átadását, de úgy, hogy ez egyben szolgálja a személyiség minél teljesebb emberi kibontakozását is". 

A Kattárs nyitóprogramjaként a debreceni Szent Anna Székesegyházban szentmisét celebrál majd Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa.

Az esemény keretében jótékonysági játék- és mesekönyvgyűjtést is szerveznek a kárpátaljai hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére - adja hírül az eseményt beharangozó hivatalos sajtóközlemény.