Még a nyáron dönthet a kormány a kilencéves általános iskola bevezetésének tervezetéről - mondta Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.


A kilenc évfolyamos iskola kérdésének előkészítésénél már végeztünk összehasonlításokat, megvizsgáltunk több hasonló iskolarendszert, megnéztük, hogy ebben az időkeretben hogy mozognak, és az OECD-től is kértünk véleményt - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Czunyiné Bertalan Judit. Hozzátette: azt sem tartja kizártnak, hogy a kilenc évfolyamos iskolarendszer bevezetésével együtt más változások is lesznek.

A kilenc évfolyamos modell átgondolásával a döntés-előkészítés és az egyeztetés szakaszában vagyunk. A nemzeti pedagóguskar tagozataitól, iskolaigazgatóktól véleményt kértünk, viszonylag széles körben próbáljuk ezt megalapozottan előkészíteni" - közölte az államtitkár.

Ha elfogadjuk azt, hogy akármilyen belső szerkezeti bontásban a kilenc évfolyamos iskolarendszer mellett foglal állást a többség, akkor teljesen más időkeretben nyílik meg a gondolkodás lehetősége, hiszen az alapkompetenciák fejlesztésére nyilván több idő jut. Ez pedig maga után vonja a Nemzeti Alaptanterv alsó tagozatos követelményrendszerének átgondolását.

A nemzeti pedagóguskartól a hetekben-napokban meg fogják kapni az összegzett véleményüket. Emellett a Tudományos Akadémiától kértek egy módszertani és háttérvizsgálatot, és az oktatáskutatás-módszertani háttérintézménynek, az OFI-nak is kell végeznie összehasonlításokat. Meg kell nézni mindazokat a strukturális és iskolaszerkezeti modelleket, amelyek Európában vannak - részletezte. 

Kérték az OECD támogatását is a folyamat társadalmi egyeztetéséhez. A szakszervezetekkel egyébként más a tárgyalási profil, de összességében fontosnak ítélik, hogy társadalmi kérdésekben támogatóak legyenek, nem elutasítóak a szakszervezetek. Meglátása szerint a tartalom- és minőségmegerősítés miatt szélesebb társadalmi egyetértés is van. 

Úgy gondolom, hogy a nyár közepére lesz olyan állapotban a javaslat, hogy egy döntési pontig legalább a kormány elé vissza tudjuk vinni azt" - véli a köznevelési államtitkár. Hiszen a februári frakcióülést követően az volt a kérés, hogy vizsgáljuk meg, folytassunk egyeztetéseket, nézzük meg, hogy mi ennek a racionalitása Magyarországon - emlékeztetett Czunyiné Bertalan Judit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára arra is kitért, hogy az oktatás feltételeinek és minőségének biztosítása tartozik főként az iskolaigazgatók hatáskörébe. Czunyiné Bertalan Judit kiemelte, hogy az igazgatóknak a tanárok kinevezésére is hatása lehet. 

"Az iskolaigazgatónak az intézmény működéséért van felelőssége, az ott folyó munka feltételeinek biztosításáért felelős. Ahol pedig az önkormányzat működtet, ott persze vannak kirívó esetek" - fogalmazott az államtitkár. Kifejtette: találkoztam én is rossz és kellemetlen esetekkel, amikor azon vitatkoztunk, hogy a tanteremben mi lógott a falon: szemléltetőeszköz-e az a dolog, mert ha igen, akkor az a KLIK feladata, ha pedig nem, akkor az önkormányzat hatáskörébe tartozik. De összességében most már körvonalazódnak a járási tankerületekben az együttműködések, minden önkormányzattal van egy konszenzus. 

A köznevelési államtitkár kiemelte, hogy a hiányszakmák tekintetében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fennállása óta 30 százalékos javulást sikerült elérni. Nagyon sok az egyszakos tanár, nagyon nehéz emiatt megoldani a szükséges óraszámot, de erős 30 százalékkal javult a szakos ellátottság a vidéki iskolákban.

Czunyiné Bertalan Judit arról is beszélt, hogy idén már eggyel több általános iskolai évfolyam kaphat ingyen tankönyveket. A tankönyvellátás újragondolása azzal társul, hogy az idei esztendőben már eggyel több évfolyam fogja ingyenesen kapni a tankönyvet. Az általános iskolában felmenő rendszerben minden magyar iskolás ingyen kapja a tankönyvet, és ezzel társul egy tananyagfejlesztés. Jelentős uniós forrásokat fordítunk arra, hogy egy digitális tananyagfejlesztés is meginduljon - közölte. A tankönyvek korábban megismert hibáit javítják. Szerinte a hibás tankönyvek többsége évekkel ezelőtt lett engedélyezve.