Répássy Róbert szerint a kormány meg fogja védeni a tényleges életfogytiglan intézményét, és a strasbourgi bíróság döntése után olyan megoldást talál, amely kielégíti az emberi jogi szempontokat is.


A Napi Gazdaságban megjelent írás szerint az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára erről Egerben, sajtótájékoztatón beszélt pénteken.Répássy Róbert kijelentette: bevált intézményről van szó, hiszen a rendszerváltás előtt évente kétszáznál több emberölést követtek el, míg a tényleges életfogytiglan bevezetése után, a 2000-es esztendőkben egy év alatt 130-140 ilyen bűncselekmény volt. 

Az államtitkár jelezte, hogy az európai intézmények részéről folyamatos támadások érik a tényleges életfogytiglani büntetést. Az utóbbi időben a Velencei Bizottság, az Európai Parlament és a strasbourgi bíróság is elítélte a tényleges életfogytiglant - tette hozzá Répássy.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az igazságügyi miniszter javaslatára a parlament kötelező kegyelmi felülvizsgálatot vezetett be negyven év után a tényleges életfogytiglan ítéleteknél. 

"Nem lehetünk azonban biztosak abban, hogy a módosítás kielégíti a strasbourgi bírák igényeit" - tette hozzá.