Az MSZP képviselője a szerinte irreálisan magas jegybanki fizetésekről, a Fidesz politikusa pedig az LMP-s Sallai R. Benedek állami támogatásairól kérdezte a kormány képviselőjét hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában. Több kérdést kapott Orbán Viktor miniszterelnök is, egyebek mellett a Quaestor-ügyről, a kormányzatot külföldre elkísérő üzleti delegációkról és külhoni magyar szervezetek támogatásáról.

MSZP: irreálisan magasak a keresetek a jegybankban


A MSZP-s Burány Sándor arról beszélt, hogy egy 2013-as törvénymódosítás nyomán irreálisan magasra nőttek a keresetek a Magyar Nemzeti Bankban (MNB). Példaként említette, hogy Balog Ádám MNB-alelnöknek - több más pozíciójával együtt - havonta 4,8 millió forint a fizetése, és a jegybank ügyvezető igazgatója is havi közel 5 millió forintot keres. A jegybankban kifizetett havi bértömeg Matolcsy György elnök hivatalba lépésekor kevesebb mint 400 millió forint volt, tavaly viszont már átlépte az egymilliárd forintot - tette hozzá a szocialista politikus.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: Burány Sándor elfelejtette elmondani, hogy az MSZP-sek által megválasztott korábbi jegybankelnök, Simor András havi bruttó fizetése meghaladta a 8 millió forintot. Ennek pontosan a negyedét keresi Matolcsy György - tette hozzá, megjegyezve, hogy a magyar jegybanki vezetők fizetése nemzetközi összehasonlításban is alacsony.

Jobbik: Orbán nyilatkoztassa a Fidesz-KDNP-t Quaestor-ügyben!


Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője arra kérte a kormányfőt, nyilatkoztassa a kormánypárti képviselőket arról, van-e köztük olyan, aki a Quaestor-botrány kirobbanása előtti napokban pénzt "menekített ki" a cégből.

Orbán Viktor azt válaszolta Vona Gábornak, forduljon a nemzeti bank elnökéhez, majd hozzátette: nem szeretik a sunyi embereket, a sunyi pártokat és a sunyi kérdéseket, ezért "ha van konkrét megkérdeznivalója, kérdezze meg".

Az LMP az Altus-ügy és a kormányzatot kísérő üzleti delegációk ügyében kérdezte Orbánt


Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András arról beszélt, hogy miközben a kormányoldal bújtatott pártfinanszírozást emleget az Altus Zrt. európai uniós megbízása ügyében, aközben a kormányzati delegációt Szingapúrba kísérő üzletembercsoport tagjaként Kóka János volt SZDSZ-es miniszter egy olyan cégcsoportot képviselt, amelyben részes az Altus.

A miniszterelnök válaszában arról beszélt, Magyarországnak az az érdeke, hogy a baloldalhoz köthető emberek is tagjai lehessenek a kormányt kísérő üzleti delegációknak, ha úgy gondolják, hogy a maguk és az ország javára szerződéseket tudnak kötni külföldön.

Fidesz: mennyi állami támogatással gyarapodott Sallai R. Benedek?


A fideszes Pócs János ismét az LMP-s Sallai R. Benedek által elnyert állami támogatásokról kérdezte a kormányt. Szavai szerint az LMP-s politikus "az általa becsmérelt haszonbérleti pályázaton botrányos módon nagybirtoknyi területre akart szert tenni". "Miközben a kisgazdaságok érdekvédőjének szerepében tetszeleg, mohó földéhsége miatt - őt idézve - oligarchaságra tör" - fogalmazott a kormánypárti képviselő.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter válaszában közölte: Sallai R. Benedek, felesége és gazdasági érdekeltsége összesen 2300 hektárra pályázott, és 237-et nyert. A képviselő 2007-2015 között 19,3 millió forint agrártámogatást vett fel, felesége és az érdekkörébe tartozó cégek pedig további 252,3 millió forint pályázati pénzhez jutottak - tájékoztatott.

Emellett - folytatta - olyan egyesületek és alapítványok, amelyekben részes, a Nemzeti Civil Alapból 30,5 millió forintot, a Norvég Civil Alapból 35 millió forintot kaptak; "a különböző cégei és érdekeltségei összesen 324 millió forintot nyertek azon vidékpolitika jegyében, amit folyamatosan támad a képviselő".

MSZP: hogyan segíti a kormány a meggytermelő gazdákat?


Legény Zsolt (MSZP) azonnali kérdésében hangsúlyozta: a meggytermelő gazdák várják a kormány segítségét a gyümölcs rendkívül alacsony felvásárlási ára miatt. Jelezte, a 100 forint alatti ár elfogadhatatlan a gazdáknak. Szerinte félő, hogy még több meggyültetvényt fognak felszámolni.

Fazekas Sándor szakminiszter azt felelte: szerdán tájékoztatja a kormányt a kialakult helyzetről. Közölte: folyamatosak az egyeztetések, a tárca dolgozik a probléma megoldásán. Megjegyezte egyben, hogy a magyar meggytermés nagy részét Németország veszi fel, "egy piactól függünk".

A Jobbik egy külhoni támogatási listáról faggatta a kormányfőt


A jobbikos Szávay István egy listára hivatkozva arról beszélt, hogy azon egy még létre sem jött vajdasági magyar szervezet ki sem írt pályázatainak konkrét nyertesei találhatók. Ezek a magyar állami források valószínűleg nem a magyar kis- és középvállalkozókat segítik majd - fogalmazott.

Orbán Viktor azt felelte a Jobbik képviselőjének, hogy sem ő, sem a kormány nem látott olyan külhoni támogatói listát, amely neveket tartalmazott.