A diákmunkáról, az Európai Unióról, a határzárról és az adórendszerről volt szó hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában az Országgyűlésben.

KDNP: támogatja-e a kormány a diákokat foglalkoztatókat?


Simicskó István (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári szünettel a diákmunka szezon is kezdetét veszi. Azt kérdezte, mit tesz a kormány azért, hogy a fiatalok megtalálják a számukra legalkalmasabb munkát? Támogatja-e a kabinet a diákmunkásokat foglalkoztató állami intézményeket? - tudakolta.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy 2013-ban indították el a diákmunka-támogatást, tavaly már 25 ezer 16-25 év közötti fiatal kapcsolódott be a programba.

Jelezte, idén is meghirdették a programot, amelynek révén két hónapra kínálnak támogatást napi hatórás foglalkoztatás esetén. A támogatás mértéke a bérköltség száz százaléka lehet - tette hozzá. Mint mondta, szakképzettséget igénylő munkakör esetén 91 500 forint, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén 78 750 forint havonta a támogatás.

LMP: az ember előzze a profitot az unióban


Schiffer András (LMP) azt mondta, Magyarországnak azért kellene kiállnia, hogy az EU-t újraszabjuk, hogy "most már az ember előzze a profitot". "Ne merjünk kicsik lenni!" - hangoztatta, majd a kormányfő szemére vetette, hogy nem tett semmit azért, hogy a termőföld eladásába az unió ne szóljon bele. Azt sem tudták elérni - folytatta -, hogy Magyarország megállíthassa a génmódosított takarmányokat a határon. 

Orbán Viktor miniszterelnök vitatta az ellenzéki politikus kijelentéseit, és példaként azt hozta fel, hogy a földvédelem ügyében "kötésig állunk", "szügyig gázolunk" egy konfliktusban, mert az EU kötelezettségszegési eljárást indított a magyar szabályozás miatt. A GMO-k ügyében annál nagyobb védelmet nem tudnak adni, hogy alkotmányos szinten rögzítik a mezőgazdaság GMO-mentességét - mondta.

A miniszterelnök ugyanakkor az ország nagysága, illetve népességszáma miatt nem látta esélyét annak, hogy Magyarország megváltoztasson alapvető dolgokat az unióban. Amit tud vállalni - folytatta -, hogy ilyen rossz körülmények között is megvédik a magyar nemzeti érdekeket. 

Fidesz: kell-e magyarázkodnunk azért, mert megvédjük a határainkat?


Gyopáros Alpár (Fidesz) azt kérdezte, hogy kell-e az országnak magyarázkodnia azért, mert megvédi a határait. Kitért arra, hogy a Frontex adatai szerint az év első öt hónapjában míg Olaszországba 47 ezer, Görögországba 48 ezer, addig Magyarországra több mint 50 ezer illegális bevándorló érkezett.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerint Magyarország az első olyan európai állam, amely hatékonyan fel tudja venni a küzdelmet az illegális migrációval szemben. Úgy értékelt: Magyarország lett újfent Európa védőbástyája. Mint mondta, a zöldhatár lezárása kényszer szülte ötlet, tüneti megoldás. Senkinek nem fogunk magyarázkodni - hangoztatta.

Közölte, Magyarország a probléma érdemi kezelésében is részt vesz, hiszen néhány hét múlva egy több mint száz fős katonai kontingenst küld az Iszlám Állam elleni küzdelemhez. 

Jobbik: nem gondolják, hogy a szegényebbeken kellene segíteni?


Volner János (Jobbik) azt kérdezte a kormányfőtől, nem gondolták-e, hogy a szegényebb, nehezebb élethelyzetű embereken kellene segíteni. Szerinte az egykulcsos adórendszerrel legjobban kereső 10 százaléknál hagytak 500 milliárd forintot. A képviselő az alapvető élelmiszerek, illetve a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfakulcsának csökkentését javasolta.

Orbán Viktor válaszában közölte, 2011-15 között 2700 milliárd forintot hagytak a magyar családoknál. Mint mondta, a Jobbik által javasolt adórendszer tönkrezúzná az elért eredményeket. Hozzátette: a béreket nem a kormány szabályozza, arra az adórendszeren keresztül lehet hatással, és a jövő évi adócsökkentést indirekt béremelést jelent.

A miniszterelnök szerint érdekegyeztető, érdekegyesítő politikát kell folytatni, nem szabad szembe fordítani a szegényt a gazdaggal, meg kell találni azt a megoldást, amelynek révén a legjobban élők és a legszegényebbek is abban érdekeltek, hogy munkahelyek jöjjenek létre, hogy csökkenjenek az adók és emelkedjenek a bérek.

Ügyrendi felszólalás


Schiffer András (LMP) azt kérte, a házvezetés vonja meg a szót akkor, ha nem a kormány kompetenciájába tartozó azonnali kérdés hangzik el, mert az "nettó politikai támadás" és a megszólított párt képviselőjének nincs lehetősége reagálni.

Kijelentette: nem a kormányzat ellenőrzésére szolgált az a kérdés, amelyet Pócs János (Fidesz) feltett a mezőgazdasági miniszternek.

Lezsák Sándor alelnök azt kérte, hogy a frakcióvezető kérésével forduljon a házbizottsághoz.

MSZP: miért drágult a vízóracsere Miskolcon?


A kérdések sorát nyitó Varga László (MSZP) azt mondta: a fideszes Németh Szilárd 2014-ben jelentette be, hogy a közszolgáltatások mérőóráit a jövőben ingyenesen, a szolgáltatók fogják kicserélni. Azóta viszont Miskolcon nem ingyenes lett, hanem megnőtt a vízórák cseréjének díja is.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár általános gyakorlatnak nevezte, hogy a szolgáltatók a bekötési vízmérőket ingyenesen biztosítják. Hozzátette, hogy a mellékmérők viszont a fogyasztók tulajdonában vannak, ezért azok cseréjét nekik kell biztosítaniuk és az ország különböző részein más árakat számítanak fel ugyanazért a munkáért. A kormány júniusban olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely hatósági árszabályozást vezetne be, és meghatározna a különdíjért végzett szolgáltatásokat és azok díjait, a változás kedvezően fogja érinteni a fogyasztókat - közölte.