A bevándorlásról, a klímaváltozásról, a gáz áráról, az útépítésről volt szó napirend előtt az Országgyűlés hétfői, rendkívüli ülésén.

Jobbik: pánikhangulat a déli határnál 


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arra szólította fel a kormányzatot, hogy haladéktalanul biztosítsa a déli határ közelében élők biztonságát. Önálló határőrség felállítását is sürgette, emellett szükségesnek tartotta a migránsok bűnelkövetését segítő bűnbandák felszámolását. Ötpárti szakpolitikai fórumot tartott szükségesnek, és közölte: pártjának vezetése pánikhangulatot tapasztalt a helyszínen. 

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára drámainak nevezte az elmúlt napokban kialakult helyzetet. Ismertette ugyanakkor: több mint hatszáz fővel erősítették meg a déli határnál a rendőrséget, ÉS további erősítést terveznek. A magyar-szerb határ átkelőin egyetlen ember sem jelentkezett menekültkérelemmel, mindenki a zöldhatáron érkezik - tudatta. Hangsúlyozta: Magyarország a leginkább érintett az unió legnagyobb problémájával, az illegális migrációval kapcsolatban.  

Az LMP az éghajlatváltozás elleni küzdelemre szólított fel 


Ikotity István (LMP) a katolikus egyházfő friss enciklikájára hívta fel a figyelmet, amelyben a pápa a globális felmelegedés problémájára mutatott rá. Mohóság és rövidlátás okozza azt, ahogy országok vagy egész kontinensek nyomorát is - szólt a képviselő, aki állatfajok kihalásáért is az emberi tevékenységet tette felelőssé. Bírálta a kormányt, mert szerinte az a gazdagokat szolgálja ki, míg a szegényeket magára hagyja, a zöldenergiát pedig kiszorítja az energiapolitikából.

Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára vitába szállt a képviselővel a kormány tevékenységének értékelésében, célnak nevezve, hogy az ország a fenntartható fejlődés irányába induljon el, megőrizve az egészséges környezetet. Szerinte a környezetvédelem terén több mint húsz éve átfogó tervezés mentén zajlik a munka. A génmódosított szervezetek elleni fellépéssel kapcsolatban is a pápai enciklikában megfogalmazottakkal azonosan cselekszik a magyar kormány - emelte ki.

MSZP: a kormányzat ellopta a gázár-csökkentést 


Tóth Bertalan (MSZP) szerint a Fidesz-KDNP 10 százalékos gázárcsökkenést lopott el az emberektől, a rezsicsökkentés mögé bújva. Kijelentette: a kabinet csak eltakarta az emberek szemét" arról, hogyan keresnek kormányközeli cégek havi 3 milliárd forintot az olcsón behozott gázzal, amellyel az embereket és az államot szerinte 150 milliárd forinttal károsították meg. Közölte azt is: uniós eljárást is kezdeményezni fognak tiltott állami támogatás miatt. 

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára kijelentette: a földgáz-kereskedelemmel foglalkozó társaságok a szigorú törvényi keretek között köthetnek szerződéseket. A biztonsági földgáz mértékének csökkentése a fogyasztás visszaesése miatt indokolttá vált - szögezte le, hangsúlyozva: az MVM Partner Zrt. a felszabadított mennyiséget transzparensen, a rendeletben meghatározott célokra használta, és nyílt ajánlat formájában ajánlotta fel. Több kereskedő is vásárolni tudott abból, valamennyien vállalták, hogy az előírt célokra használják a gázt, közülük a MET ugyanazon az áron vásárolt, mint bármelyik más aukcióban résztvevő szereplő - jelentette ki Fónagy János. 

A KDNP az M4-es autóút építéséről szólt  


Földi László (KDNP) azon reményének adott hangot, hogy még 2016-ban megkezdődik az M4-es autóút építése. Rámutatott ugyanakkor arra is: a térségben alsóbbrendű utak fejlesztése és kerékpárutak építése is szükséges. 

Tasó László, a fejlesztési tárca államtitkára kiemelt jelentőségűnek nevezte a közlekedésfejlesztést. Mint mondta, mindössze 1500 milliárd forintnyi uniós forrás használható fel erre a célra 2020-ig, ezért is fontosnak tartotta, hogy azt bruttó 1000 milliárd forintos hazai forrással egészíti ki a kormányzat. Hangsúlyozta: a kormány mindenképpen megépíti az M4-es utat.

Fidesz: ez már nem bevándorlás, hanem népvándorlás


Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte: olyan mértékben megnőtt az illegális határátlépők száma, hogy ez már nem bevándorlás, hanem népvándorlás. Rámutatott: 2012-hez képest tavaly több mint 20-szorosára nőtt az illegális határátlépők száma, s az első félév tendenciáját nézve, 43 ezerről 120 ezerre nőhet azok száma, akik törvénytelenül próbálják átlépni a határt. Európában is ugyanez a tendencia, és az így elindult népvándorlás hullám kezelése az unió országainak az eddig megszokott módszerekkel lehetetlen. Szembe kell nézni azzal, hogy 15 ezer felett van azok száma, akiket Németország és Ausztria szeretne visszaküldeni. Ha nincs közös megoldás, akkor minden országnak tennie kell kötelességét, s ez nem más, mint hogy megvédik Magyarország és Európa közös határát. Ezért helyes döntés, amit kormány hozott: szerb-magyar határon biztonsági határzárat alakítanak ki. Hozzátette: a közös kvóta nem távol tartja, hanem épp ellenkezőleg Európába csábítja majd az illegális bevándorlókat. Azt kérte, a baloldal hagyja abba bevándorlást támogató politikáját, a Jobbik pedig támogassa a kormány javaslatát.

Az MSZP gáz árára vonatkozó kijelentéséről azt mondta: ha ők lennének hatalmon, "Lendvai Ildikó lenne a gázár-ügyi miniszter", s az ára nem 10 százalékkal kevesebb, hanem 25 százalékkal több lenne.

Kontrát Károly államtitkár közölte: a kormány nem vitatkozik, hanem cselekszik a népvándorlás megállítása érdekében. Az unió legsúlyosabb problémája az illegális migráció elleni küzdelem, a jelenleg érvényben lévő szabályok erre a problémára nem adnak megoldást. Megerősítette: Pintér Sándor az eheti kormányülésen előterjesztés tesz, amelynek célja, hogy felvázolja azokat a lépéseket, amelyek a déli határon a kerítés kialakításához szükségesek.