A Magyar Fejlesztési Bankról és a vasúti közlekedésről szóló törvények összegző módosító javaslatáról vitázott hétfői rendkívüli ülésén a parlament.

A Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvény (kormányzati indítvány)


Az MFB tevékenységének hatékonyabbá tételével indokolta a szervezetről szóló törvény módosítását a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára. Németh Lászlóné a bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat parlamenti vitájában arról beszélt: több kifogás érte, hogy a pénzintézetre miért vonatkozik más tőkekövetelmény. Ezzel összefüggésben kifejtette, hogy nem átlagos hitelintézetről van szó, hanem szakosítottról, s az uniós jogszabályok is lehetővé teszik, hogy a jogalkotó speciális szabályok alapján működtesse. Megjegyezte, hogy az MFB nem rendelkezik betétesekkel.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a bankot folyamatosan vizsgálják a nemzetközi hitelminősítők, a Transparency International pedig a harmadik legátláthatóbbnak ítélte. Értékelése szerint az MFB tevékenysége hozzájárul a versenyképesség növeléséhez és a rezsicsökkentés fenntartásához is.

Szakács László (MSZP) szerint ugyanakkor a javaslat nem szolgálja az átláthatóságot, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelölheti, hogy az MFB mit vegyen meg, míg erről eddig törvényben kellett határozni.

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint az indítvány "az újraállamosítás eszközévé" teszi az MFB-t. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy "lenyúlják" a magántulajdont és a politikához közelállók számára játsszák át.

Gúr Nándor (MSZP) azt hangoztatta, hogy az államnak az emberek érdekeit szolgáló feladatokat kellene erősítenie, így például az oktatást, az egészségügyet vagy a szociális szférát.

Németh Lászlóné válaszában kifejtette, hogy az MFB forrásszerzési lehetőségeire azért van szükség, hogy ne a központi költségvetésből finanszírozza azokat a feladatokat, amelyekkel megbízták. Szólt arról is, hogy a közműhálózatok kiépítésére elérhető fejlesztési pénzek nincsenek veszélyben.

Az MFB-ről szóló törvény (képviselői előterjesztés)


Szűcs Lajos (Fidesz) jelezte, hogy a Magyar Fejlesztési Bankról szóló javaslatot a brókerbotrányokat vizsgáló parlamenti albizottság jegyzi, s pártállásra tekintet nélkül nyújtották be. Értékelése szerint elfogadása esetén megkezdhetik az ETO Park felépítésére adott fejlesztési banki források vizsgálatát.

Szakács László (MSZP) arról beszélt, hogy nem osztatlan az öröme, ugyanis a 220 milliárd forintnyi Quaestor-forrásból csak 17 milliárd forintot érint a vizsgálat. Jelezte, hogy benyújtott egy olyan indítványt is, amely közérdekű adatként hozzáférhetővé tett volna minden olyan fejlesztést, amelyben közpénz van.

Schmuck Erzsébet (LMP) elmondta, hogy pártja szélesebb körben menetesítette volna a vagyonnal összefüggő információkat a banktitok alól. Értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a javaslat ezt csak a Quaestor esetében oldja fel.

Józsa István (MSZP) is sajátságosnak minősítette, hogy szelektív a banktitok feloldása és szerinte a többi brókerbotrányban érintett cégre is alkalmazni kellene ezt a rendelkezést.

Szűcs Lajos (Fidesz) válaszában jelezte, hogy csak a jogszabály-módosítással érhetők el az ETO Parkra vonatkozó információk, ugyanakkor ez az eljárás a rendkívüli ülés miatt nem indulhatott volna meg a házszabály szerint, ha más módosító indítványokat befogadnak hozzá. Ősszel a többi esetre is visszatérnek és megfelelő megoldásokat javasolnak - szögezte le.

Vasúti törvények


A vasúti közlekedésről szóló törvény módosításának vitájában Völner Pál (Fidesz) és Józsa István (MSZP) a törvényjavaslat egyes pontjait ismertették, majd az ellenzéki politikus közölte: tartózkodni fognak a szavazás során.

Ander Balázs (Jobbik) aggodalmát fejezte ki, hogy a mellékvonalak a módosítás miatt elesnek az állami fejlesztések reményétől, és azt is kritizálta, hogy nem törvényben, hanem kormányrendeletben sorolják fel az országos jelentőségű vasútvonalakat.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, elegendő, ha kormányrendelet sorolja fel ezeket a vonalakat.

A vitát ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök lezárta.

A vasútnak nem minősülő egyéb kötöttpályás közlekedésről szóló törvény módosításában Völner Pál a módosítás támogatását kérte, Józsa István azt mondta, indokolt az önálló szabályozás, mivel a vasúttól eltérő üzemben működnek az ide sorolt közlekedési ágak. Ander Balázs közölte, frakciója támogatja a javaslatot, mivel szintén egyetért a külön szabályozás bevezetésével.