További, kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági módosító indítványainak tárgyalásával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés hétfői, rendkívüli ülésnapja.

Széndioxid-kvótabevételek felhasználásának módosítása


Az MSZP helyteleníti azokat a változtatásokat, amelyeket a kormány terjesztett a parlament elé az emisszió-kereskedelmi rendszer kvótabevételeinek felhasználásáról. A javaslat parlamenti tárgyalásakor a szocialista Józsa István úgy fogalmazott, a módosítások nem a gazdaság zöldítésének irányába hatnak.

Szabó Zsolt klímapolitikáért is felelős államtitkár válaszában azt javasolta az MSZP-frakció tagjainak, hogy cseréljenek szakértőket, hiszen az indítvány másról szól, mint amit abba a szocialisták belegondolnak.

Vita az információszabadságról szóló törvénymódosításról


Az ellenzéki oldalról szintén csak egyetlen szocialista képviselő kért szót az információszabadságról szóló kormányzati előterjesztés bizottsági módosító javaslatának vitájában. Kunhalmi Ágnes (MSZP) azt mondta, a kabinet javaslata gyenge minőségű jogalkotó munkával, az európai szabályok "mechanikus átvételével" született. Az ellenzéki politikus kifogásolta az indítványban szereplő felkészülési idő hosszúságát, amely szerinte korrupciógyanús ügyekre ad lehetőséget az év végéig.

Kara Ákos infokommunikációért is felelős államtitkár válaszában azt mondta, a módosítással tovább egyszerűsítik az állami adatbázisok piaci továbbhasznosítását, amivel a kabinet szerint minden állampolgár jobban jár.

Mezőgazdasági témájú viták 


A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény módosításával kapcsolatban nem alakult ki jelentős politikai vita. Horváth István (Fidesz) a javaslat támogatását kérte, Magyar Zoltán (Jobbik) és Legény Zsolt (MSZP) szintén a javaslat mellett foglalt állást, utóbbi hozzátette, hogy nem értik, miért egyéni képviselői indítványként nyújtották be a javaslatot.

A szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos egyes törvényekhez érkezett módosító javaslatok vitájában Horváth István ismét a támogatást kérte, Magyar Zoltán újfent helyeselte a módosító javaslatot, Legény Zsolt pedig azt mondta, tartózkodni fognak a szavazáskor.

A fenti vitákat Lezsák Sándor, majd az elnöklést átvevő Sneider Tamás lezárta.

Napirend után 


A napirendi pontok tárgyalását követően három jobbikos képviselő kért szót. Lukács László a mentőszolgálatok helyzetének javítását sürgette, Ander Balázs a közmunkások idénymunkában történő részvételét lehetővé tevő kormányzati indítványt kritizálta, Magyar Zoltán pedig arról beszélt, hogy a kabinet ígéretei ellenére újabb csapásokat szenvedett a magyar lovas ágazat.

Sneider Tamás lezárta az ülésnapot, a képviselők kedden reggel határozathozatalokkal folytatják a nyári rendkívüli ülést, és egyebek mellett a jövő évi költségvetést is elfogadhatják.