A lakhatás biztonsága nélkül nincs szociális biztonság - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a szegénységgel szembeni küzdelemről szóló konferencián csütörtökön Budapesten.


Czibere Károly hangsúlyozta: a lakhatás biztonságának első számú értéknek, prioritásnak kell lennie egy kormány társadalompolitikájában. 

A kormánynak ezért minden olyan eszközt meg kell ragadnia, amely egyfelől szűkíti a hajléktalanságba vezető utat, másfelől megteremti a hajléktalanoknak a lehetőséget a visszailleszkedésre a társadalomba - jelentette ki az államtitkár.

Czibere Károly kiemelte: vannak olyan társadalmi csoportok, amelyekben jelentősen magasabb a kockázata a hajléktalanná válásnak. Különösen figyelmet kell szentelni a gyermekvédelemből érkező fiatalokra, valamint azokra, akik börtönből szabadulnak. 

Szólt arról is, hogy a jelenlegi, fejkvóta alapú hajléktalanellátást 2017-től szeretnék átalakítani. Az átalakítás egyik célja, hogy csak addig maradjon a hajléktalanellátásban egy ember, amíg az feltétlenül indokolt. A másik, hogy mind a szabályozás, mind a finanszírozás arra ösztönözze a hajléktalanokkal foglalkozó intézmények fenntartóit, hogy szolgáltatásaik a társadalomba való visszatérést segítsék.  

További problémaként említette, hogy a lakások jelentős része üresen áll, miközben nemcsak a hajléktalanok, de a fiatal pályakezdők is sokan keresnek lakhatási lehetőséget. Kérdés - tette hozzá -, hogyan lehet piacilag összeilleszteni a keresletet a kínálattal. Nem biztos ugyanis, hogy rögtön mindenre állami támogatási, szabályozási rendszert kell keresni, lehet, hogy a piac ösztönzésével is lehet segíteni a lakhatási szegénység csökkenéséhez vezető folyamatokat - mondta Czibere Károly.

A rendezvény az Emmi által szervezett, szegénységgel foglalkozó konferenciasorozat harmadik állomása. Az első a februárban megtartott, a témával általánosságban foglalkozó szakmai nap volt, amelyet áprilisban követett a foglalkoztatásról szóló konferencia.