Kevesebb tanulnivalót, egyénre szabott képzést és a való életre felkészítő tantárgyakat - ilyennek szeretné egy kamasz a magyar oktatást.


A rendhagyó" kívánságlistát egy 16 éves lány, Deli Csenge állította össze a Wmn.hu-nak. A kamaszlány szerint az iskolák arra törekednek, hogy mindenről befogadhatatlan mennyiségű információt, átfogó képet adjanak. Az összes tanulónak.Márpedig ez hiba: kevesebb alap tudást kellene beletölteni a diákok fejébe, és területek és képességek szerint képezni tovább őket. Az oktatási rákfenéket felsoroló pontok között szerepel még, hogy túlságosan leterheltek a diákok, alig jut idejük pihenésre. 

Nem normális, hogy a hatéves gyerektől is elvárják, hogy végigüljön egy 45 perces órát, mint ahogy az sem bölcs dolog, hogy elképesztő magasra rakják a mércét akár az iskolába bejutást, akár az ott megfelelést illetően. Hiányzik az életre nevelés és a sok "felesleges" tudás helyett olyan tantárgyak, amelyek segítenék a kis felnőttek boldogulását az életben. A lányoknál például a háztartással, főzéssel kapcsolatos ismeretek. Ami szintén fontos lenne a fiatal lány szerint, hogy minden iskolában legyen olyan szakember, aki segít a diákoknak krízishelyzetben: legyen szó valamiféle lelki zűrről vagy akár pályaválasztási dilemmáról.