Hazáért érdemrenddel tüntette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter Kádár Sándor őrnagyot. Mint megírtuk, a pilóta szerda reggel a kecskeméti reptéren szenvedett balesetet: kényszerleszállást hajtott végre és katapultált, miután a Gripen orrfutóműve nem húzódott be. 


A pilótát jelenleg 8 napon túl gyógyuló sérüléssel kezelik . Kádár Sándornak eltört az egyik csigolyája, egy másik pedig megrepedt. Kádár a JAS-39-essel szerda reggel szállt fel a kecsekméti légibázisról. nem sokkal később vészhelyzetet jelzett. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Egy órányi próbálkozás után a Kádár a levegőben körözött, amíg az üzemanyag ki nem fogyott, aztán hasraszállást hajtott végre.A manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a pilóta "példás helytállással megmentette" a magyar légierő vadászrepülőgépét, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Az őrnagyot Budapesten, a Honvédkórházban kezelik, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, de állapota stabil.   

A honvéd vezérkar helyettes főnöke, Orosz Zoltán altábornagy szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: Kádár Sándor őrnagy már sok órát repült, tapasztalt pilóta.