A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MBOSZ) több konstrukciót is javasol annak érdekében, hogy javuljon a kórházakkal kapcsolatban álló cégek pénzügyi helyzete.


Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben kitérnek rá, ugyan a kormány június elejére törlesztette az orvostechnikai eszközbeszállítók felé a március végéig fennálló lejárt tartozásokat, ami csak "pillanatnyi lélegzethez" juttatta a főként hazai kis- közepes vállalkozásokat. 

Hozzátették, a konszolidációra fordított 60 milliárd forint csak részben enyhítette a helyzetet, hiszen további 30 milliárd forintnyi tartozást görgetnek továbbra is maguk előtt az intézmények, ami szeptember végére ismét megközelítheti a 70 milliárd forintot. 

A MOBSZ szakértői továbbra is úgy vélik, a problémát nem sikerült megnyugtatóan rendezni, és amennyiben a konszolidáció nem jár együtt a finanszírozási rendszer rendezésével és a beszállítók finanszírozási biztonságának megteremtésével őszre a mostanihoz hasonló nagyságrendű lejárt tartozással kell szembe nézni.

A MOBSZ szakértői szerint a kórházi tartozások finanszírozására az állam kamatmentes hitelt nyújthatna a vállalkozásoknak, készfizető kezességet vállalhatna a kórházi tartozásokra, illetve megfontolandó a tartozások ingyenes faktorálása is. 

Úgy vélik továbbá, hogy az orvostechnikai eszközök áfájának a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra történő mérséklése jelenthet megoldást a cégek ellehetetlenülésének megelőzésére, így az áfa előfinanszírozásának terhe részben csökkenne. Megjegyzik, miközben a gyógyszerek esetén 5 százalékos kulcsot alkalmaznak, addig egy életmentő, beültethető defibrillátor vagy egy szívkatéter esetén 27 százalékos áfát kell fizetni.