Elhullott baromfival és vágóhídi hulladékkal etetett sertések, színezett baromfihús, horrorisztikus állapotok - ezt találta a Nébih legutóbb.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) egy időben több helyszínen tartott ellenőrzést Békés és Pest megyében az elmúlt héten - közölte a hatóság. A szakemberek egymással kereskedelmi kapcsolatban álló kistermelői vágóhidat és egy állattartó telepet vizsgáltak. Az akció során 6 tonna vágottbaromfi-terméket foglaltak le, a telep működését pedig - többek között kirívóan súlyos higiéniai problémák miatt - azonnali hatállyal felfüggesztették.

A közlemény szerint a Békés megyei állattartó telepen megrázó kép fogadta a szakembereket. A telep több pontján elhullott, legyekkel belepett állati tetemek (többek között újszülött malacok és bárányok) hevertek, a sertéseket elhullott baromfikkal és vágóhídi hulladékkal etették, a trágyadombon felfújódott sertéstetem oszladozott. A telep emellett az előirt dokumentációkkal sem rendelkezett, az állatok egy része jelöletlen volt. A KÜI ellenőrei azonnali hatállyal elrendelték a forgalmi korlátozást.


A telepről a baromfit a Pest megyei kistermelői vágóhídra szállították, ahol azokat jogszabálysértő módon - a megfelelő húsvizsgálat elvégzése nélkül és az engedélyezett mennyiség többszörösét - vágták le. A kistermelő ráadásul kurkumával festette sárgára a húst, amellyel élelmiszerhamisítást követett el. A vágóhelyen összesen 6 tonna vágott baromfit foglaltak le a szakemberek.

Az eljárások során milliós nagyságrendű bírság várható.