Megnyirbálná az állami vezetők kiváltságait a kormány! Egész pontosan a fejesek egy részének korlátoznák az államtitkári, helyettes államtitkári juttatásaikat.


150 állami vezető nem élvezheti továbbiakban azokat az extrákat, amelyben jelenleg is részesülnek, amennyiben a parlament is megszavazza Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatos javaslatát. 

Most ugyanis háromszáz állami vezetőnek jár a felső-kategóriás gépkocsi, a kiemelt egészségügyi ellátás, a magas komfortfokozatú repülőjegy, teljes költségtérítés és napidíj a külföldi utazások során, belföldre pedig az első osztályú vonatjegy. Sőt, az igazi kiváltságosoknak hivatali lakás is juthat. Hogy ezek közül milyen juttatásokat fognak elvonni, azt egy későbbi kormányrendelet fogja meghatározni.

Lázár elsősorban a rekordszámú miniszteri biztost, valamint kormánymegbízottakat, illetve a kormányhivatalok (például Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy Központi Statisztikai Hivatal) és központi hivatalok vezetőit (pl: Országos Egészségbiztosítás Pénztár), illetve helyetteseit fosztaná meg a kiváltságaik egy részétől, mindezt egyfajta „állami rezsicsökkentés keretében". 

- A költséghatékony és takarékos államigazgatásra irányuló kormányzati szándékra tekintettel vizsgáljuk felül az állami vezetőket megillető juttatásokat – indokolta javaslatát Lázár János. 

Nos Lázár elmondta: szűkítik a kiemelt egészségügyi ellátásra jogosultak körét. A kormánymegbízott és kormányhivatal vezetői is államtitkári, helyettes államtitkári ellátásra voltak jogosultak, ez nekik nem fog járni. A jövőben a minisztereknek, államtitkároknak, kormányzati megbízottaknak nem jár lakástérítési támogatás (havi 232 ezer forint) sem, hanem szolgálati lakás kapnak, az igénylést azonban alaposan meg fogják vizsgálni. Több autót lecserélnek majd alacsonyabb kategóriájú gépjárműre. Ezen kívül az összes kormányüdülőt eladja a kormány. Az állami cégvezetők kétmilliós bérplafonja viszont esetenként eltűnhet, ugyanis a kormány szerint sok esetben versenyhátrányban van az állam, amikor vezetőt keresnek egy cég élére. 

Kérdeztük, hogy mekkora összeget lehet megspórolni a tervezett változtatásokkal, de minderre nem kaptunk választ. Az biztos, hogy az üzemanyagon lenne mit megfogni, akár százmilliókat is. A költségvetési szervek részére ugyanis egy idei év eleji szerződés szerint 40 milliárd forintos keretösszeg erejéig a Mol szállítja az üzemanyagot két éves időtartalom erejéig. 

Az államtitkári besorolás alá eső fejesek 997 ezer forintot kapnak, a helyettes államtitkári rangban lévők 748 ezer és 972 ezer forint közötti összeget vihetnek haza. Ezek jócskán kiemelkedő fizetésnek számítanak a 157 ezer forintos nettó átlagbérhez képest.