A nehézteher-gépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból ezen a hétvégén korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).


A kamionstop szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben.

Az országos tisztifőorvos azonban az érkező hőhullám miatt másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtök déltől hétfő éjfélig. A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását a fejlesztési miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével veszélyhelyzetben átmenetileg felfüggesztheti.

Az NFM szerint a kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehézteher-gépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak.

Pénteken a napi középhőmérséklet az ország nagy részén meghaladja majd a 25 Celsius-fokot, emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki a fővárosra és tíz megyére (Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest). A legmagasabb hőmérséklet 30 és 33 fok között lesz.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra figyelmeztetett, hogy a nagy hőség egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt okozhat, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.