Jövő héttől kezdődően az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a budapesti 2-es és 3-as metróvonalak megállóiban óriásplakátokon mutat be az itt élőknek néhány olyan nem mindennapi menekültet, akik Magyarországon új hazára leltek, és tevékenyen hozzájárulnak az ország fejlődéséhez.
 

Az UNHCR menekültplakátjai, véletlen egybeesésként, sajátos párhuzamban állnak majd a magyar kormányzat bevándorlás-ellenes óriásplakát-kampányával - írja közleményében a szervezet. A plakátok június 16-án jelennek meg a 2-es és 3-as metrók vonalán, majd egy hónapon át lesznek láthatóak - az UNHCR által a Menekültek Világnapjára (június 20.) szervezett eseménysorozat részeként.

A Menekültek Világnapjához kapcsolódó globális kampány célja, hogy megmutassa: a menekültek hozzánk hasonló, hétköznapi emberek, akik rendkívüli körülményeken mentek keresztül, s ma keményen küzdenek azért, hogy talpon maradjanak. Ha pedig kapnak esélyt a beilleszkedésre, örömmel adnának annak az országnak, amely befogadja őket. Az idei Menekültek Világnapját Európától (Ukrajna) számos más régiójáig súlyos fegyveres konfliktusok, a menekültek emelkedő száma, valamint növekvő intolerancia és idegengyűlölet közepette tartják a világ sok országában - írja a főbiztosság.

Ahogy a kampány indításakor António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, fogalmazott: "A világon mindenütt azzal szembesülünk, hogy családok kényszerülnek menekülni az erőszak elől. A számok valóban hatalmasak - ám nem szabad elfelejtenünk, hogy anyákról, apákról, fiúkról és lányokról beszélünk. Emberekről, akik hétköznapi életet éltek, mielőtt a háború menekülésre kényszerítette őket. Az idei Menekültek Világnapján mindenki emlékezzen arra, ami összeköt bennünket egymással - arra, hogy mindannyian emberek vagyunk."