Szakképesítéssel nem rendelkező is árusíthat a 200 négyzetméter alatti, vasárnap is nyitva tartó egyes típusú üzletekben a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint.


A rendelet módosítja az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló korábbi rendeleteteket.

Az új szabályozás szerint ha a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény szerint meghatározott üzlet az általános zárva tartási időszakban nyitva tart, akkor ezen időszak alatt egyes meghatározott típusú üzletekben nem kell képesítéssel rendelkeznie az üzletben árusító egyéni vállalkozónak, egyéni cég tagjának, a gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagjának, valamint a segítő családtagoknak.

Az üzletek, amelyekre - kizárólag vasárnap - nem vonatkoznak a képesítési követelmények: az élelmiszerüzletek (a zöldség és gyümölcs, hal, hús, hentesáru kivételével), a kozmetikai termék és háztartási-vegyi cikk boltok, kertészeti cikk értékesítések, óra és ékszerüzletek, fotócikk üzletek, és állateledel boltok.

A módosítás értelmében a jövőben nem lesz kötelező a szakképesítés a szállodai üzemben portai és szobafőnöki tevékenységhez, az utazásszervezés és -közvetítéshez, a rendezvényszervezéshez, az utazási irodai ügyintézéshez, az ügyfélszolgálati, információs tevékenységhez, és a szabadidő-szervezéshez.

A rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon, június 17-én lép hatályba.