A kétoldalú gazdasági, kereskedelmi, turisztikai, kulturális, sport és politikai kapcsolatok fellendülését várják Győr-Moson Sopron megyében és Oroszország Szamarai területén attól az együttműködési megállapodástól, amelyet szerdán írtak alá a két régió képviselői Budapesten újságírók előtt a VIII. magyar-orosz nemzetközi gazdasági fórumon és üzletember-találkozón.
A régiós együttműködés új fejezetet nyithat a magyar-orosz kapcsolatokban – közölte Dmitrij Ovcsinnyikov, a Szamarai terület kormányzóhelyettese. A megállapodás a korábban már meglévő jó kapcsolatokra épül – mondta -, és a két régióban élő emberek akaratát tükrözi. Erre a Szamarai terület és Győr-Moson-Sopron megye hasonló helyzete ad jó alapot. Az alulról jövő együttműködési kezdeményezés jelzésértékű – tette hozzá.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte: a lehetőségek köre széles, az autóelektronikától a turizmusig terjed. A gazdasági kapcsolatok aktív fejlesztésének első kézzelfogható jele, hogy a Győr-Moson Sopron megyei és a Szamarai régió vállalkozói számára üzletember-találkozót szerveznek a megyében csütörtökön a kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítése érdekében.

A kereskedelmi kapcsolatok 2008-ban voltak a csúcson

Nyikolaj Livencev, az Orosz Föderáció budapesti kereskedelmi képviseletének vezetője az MTI kérdésére a fórumon elmondta: a két ország közötti kereskedelmi forgalom visszaesett, de mindkét ország a fejlesztés érdekében dolgozik, tesz erőfeszítéseket. A kereskedelmi kapcsolatok 2008-ban voltak a csúcson, akkor az éves forgalom 13 milliárd dollárt tett ki, ez most évi 5 milliárd dollárra esett.
Ezért minden gazdasági lépésnek, erőfeszítésnek arra kell irányulnia, hogy az orosz-magyar kereskedelmi forgalom összegszerűen növekedjen. Az orosz és a magyar vezetés, valamint a két ország üzletemberei részéről is megvan erre a szándék – mondta a kereskedelmi képviseleti vezető.

Az orosz piacra való bejutást most nem teszik egyszerűvé az uniós szankciók, de számos területen van azért lehetőség. Erről kaphatnak képet első kézből azok a vállalkozók, akik részt vesznek a VIII. magyar-orosz nemzetközi gazdasági fórumon és üzletember-találkozón, amelyet a Vállalkozók Klubja Egyesület szervez november 23-24-én Budapesten.