Vasúti szerelvényeken naponta találnak migránsokat a magyar hatóságok, de őket haladéktalanul vissza is szállítják a kerítés túloldalára a déli határon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
Bakondi György megjegyezte: azt nem tudni, hogy "átszállásra vagy a továbbszállításukra" vártak.

A főtanácsadó hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kormány veszélyesnek tartja, hogy nincs érdemi változás az Európai Unió migrációs politikájában. Hangsúlyozta: fontos időpont december 16., amikor az Európai Tanács ülésén ismételten naprendre tűzik a kvóta hosszú távú, új megoldását, amely jogszabályi szinten, felső korlát nélkül vezetné be - mint a hivatalos migrációs politika alapelemét - a migránsok automatikus szétosztását.

Bakondi György az M1-en azt mondta: ez olyan kötelező kvótarendszer jogrendszerbe illesztése lenne, amely valamennyi érkező felső korlát nélküli szétosztását jelentené az uniós tagországok között. Szerinte ez meghívót jelentene a migránsok számára, ami ellen a magyar kormány aktív és intenzív nemzetközi tevékenységet folytat, diplomáciai úton, nyilvános fórumokon, illetve személyes tárgyalásokon.

Magyarország számos kezdeményezést tett arra, hogy a külső határok védelme mellett hogyan lehet az EU határain kívül kezelni a helyzetet - mondta. Példaként említette, hogy ebben a tekintetben is érdekelt Magyarország Egyiptom stabilitásában, amellyel a gazdasági együttműködésen túl a migráció kezelésében is "partnerek lehetnénk", de hasonló partner lehet ezen a területen akár Tunézia is.

MTI