Az MSZP frakcióvezetője szerint "jobboldali belháború" zajlik a Fidesz és a Jobbik között, amelynek része a letelepedési kötvények ügye.
Tóth Bertalan pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy október 2-a előtt a Jobbik "egy követ fújt a Fidesszel", a népszavazáson történő részvételre buzdított, nem érdekelte a letelepedési kötvény, a referendum óta azonban politikai haszonszerzésre használja a kérdést.

Az ellenzéki politikus ezzel indokolta, hogy nem vesznek részt a Jobbik által péntekre összehívott ötpárti egyeztetésen, amely a letelepedési kötvényekről szól.

"Nem értem és nem tudom, hogy a Magyar Szocialista Pártnak miért kellene részt vennie ebben a belháborúban. Ezt vívja meg a Jobbik és a Fidesz maga" - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy az MSZP már korábban javaslatot tett a parlamentnek a kötvények megszüntetésére, arra, hogy vessenek ki különadót a kötvényt árusító cégekre és ellenőrizzék a kötvényt vásárlókat.

Az alaptörvény módosításának keddi parlamenti elutasítását Tóth Bertalan "az urizáló fideszes politikai elit" újabb bukásának tartotta.

Hozzátette: az MSZP Felelősség és biztonság címmel programot készített a menekültválsággal összefüggésben, amelyet jövő héten tárgyal az Országgyűlés honvédelmi bizottsága.

A frakcióvezető azon véleményének is hangot adott, hogy ki kell lépni a orbáni látszatvilágából, az embereket érintő valós problémákkal kell foglalkozni. A biztos megélhetés megteremtését szorgalmazta: emeljék a minimálnyugdíjat 50 ezer forintra, térjenek vissza korábbi nyugdíjemelési rendszerhez, csökkentsék az energiaárakat, folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése.

A fizetésemelésről azt mondta, a szocialisták az elmúlt években folyamatosan azt követelték, legyen nettó százezer forint a minimálbér, csökkenjenek a munkaadókat terhelő járulékok.

A mostani javaslatok nem jelentenek azonnali fizetésemelést, csak "egy kis csorgatást" a választások előtt - mondta.

MTI