Magyarország a jövőben is segíti a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációját, mert fontos biztonságpolitikai érdekei fűződnek a régióhoz - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden, miután fogadta Bosznia-Hercegovina képviselőházának soros elnökét. 
A házelnök sajtótájékoztatóján kiemelte: az európai integráció addig nem fejeződhet be, amíg a Nyugat-Balkánon egyetlen olyan ország is van, amely nem teljes jogú tagja az Európai Uniónak. Bosznia-Hercegovina belső problémái megoldásában fontos az integráció, valamint már azt megelőzően az integrációs perspektíva megtartása - vélekedett.
Hozzáfűzte: különösen lényeges a hit fenntartása az emberekben, hogy van jövőjük az Európai Unióban. 

Egyúttal az EU jelenlegi problémáinak - például a migrációs kérdésnek - a megoldását is segítheti, ha Európa valóban egységes lesz - jelentette ki.

Kövér László kifejtette: Bosznia-Hercegovina fontos gazdasági partnere is Magyarországnak, a Nyugat-Balkánon Szerbiát követően a legjelentősebb kereskedelmi partnere az országnak.

Mint mondta, Bosznia-Hercegovina esetében is Magyarország keresi azokat az eszközöket, amelyekkel a korábbi támogatása fenntartható, illetve megerősíthető. Ezért a házelnökök most egy olyan megállapodást írtak alá, amely a két törvényhozás közötti kommunikáció intenzívebbé tételét szolgálja - közölte.

Emlékeztetett: Magyarország parlamentje korábban egy európai uniós intézményi fejlesztési programot hajtott végre általános megelégedésre. Ha a jövőben erre igény van, megismétlik a programot - mondta. Hozzátette: a magyar kormány azon gondolkodik, hogy miként tudná szakértőkkel segíteni a bosznia-hercegovinai kormány euroatlanti integrációs törekvéseit.

A házelnök megjegyezte: Bosznia-Hercegovina most várja az Európai Bizottság azon kérdőívét, amely az EU-integrációs egy újabb lépése a csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt.

Mladen Bosic kiemelte: Magyarország barátságát nagyra becsülik, nincsenek nyitott kérdések a két ország parlamentjei között sem, a gazdasági kapcsolatok azonban még tovább bővíthetők, és Magyarországon megvan az ehhez szükséges nyitottság.

Magyarország eddig is támogatta Bosznia-Hercegovina európai integrációját, és a nyugat-balkáni ország továbbra is elkötelezett a tagság elnyerése mellett - fogalmazott. (FOTÓ)

MTI