A vádirat ismertetésével a múlt héten megkezdődött a migránsnak vélt kubai származású férfit bántalmazó korábbi fegyőrök és társuk pere a szegedi járásbíróságon.
Az elsőrendű vádlottat közösség tagja elleni, bántalmazással elkövetett erőszak és súlyos testi sértés bűntettével, valamint súlyos testi sértés bűntettének kísérletével vádolják, társai ellen garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete a vád.

A vádirat szerint a három férfi – akik közül ketten a Szegedi Fegyház és Börtön hivatásos állományú tagjai voltak – 2015. július 18-án már ittas állapotban találkozott össze a későbbi sértettel. Az elsőrendű vádlott inzultálni kezdte a férfit a bőrszíne és a faji hovatartozása miatt, majd azt a mondta neki: “büdös bevándorló, takarodjál haza, nincs itt semmi keresnivalód!”. A sértett erre azt válaszolta, magyarnak érzi magát, de a vádlott tovább szidalmazta és “büdös bevándorlónak” nevezte.

A sértett a barátnőjével és annak testvérével elindult, de a társaság utánuk ment. Az elsőrendű vádlott megütötte a férfit és a nőt is, mindketten a földre kerültek, a nő elvesztette az eszméletét. A sértett, hogy a barátnőjét megvédje a további bántalmazástól, többször megütötte az elsőrendű vádlottat. Ezt látva a vádlott társai is bekapcsolódtak a verekedésbe, többször megrúgva a sértettet. A földre kerülő férfit több percen át rugdosták, taposták és a nő testvérét is bántalmazták.

A bántalmazás következtében a nő súlyos sérüléseket szenvedett – a járomcsontja több helyen eltört, több foga letört, kilazult -, a barátja és a testvére könnyebben sérült meg.

A tárgyaláson a vádlottak nem tettek vallomást, Kóbor Jenő bíró a nyomozás során tett vallomásaikat olvasta föl. Az elsőrendű vádlott arra hivatkozott, hogy a sértettek kezdték el szidalmazni, rá is támadtak, ő csupán védekezett, és többször hangsúlyozta, nem tartja magát rasszistának, soha senkit nem bántana a bőrszíne miatt.

A másodrendű vádlott a nyomozás során elmondta, a legénybúcsúját tartották, a várost járták, amikor a barátjába belekötöttek a sértettek. A férfi is azt állította, 95 kilós, civilben küzdősportot oktató barátját támadta meg az egyik sértett, társa csupán védekezett. A vádlott tagadta, hogy megrugdosta volna az egyik áldozatot, úgy védekezett, az esetről készült videofelvételen csak az látszik, hogy félrerúg egy követ a földön fekvő férfi keze ügyéből.

Az ügy a sértettek és tanúk meghallgatásával jövő februárban folytatódik.