A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérlete miatt őrizetbe vett és gyanúsítottként kihallgatott egy szabadszállási férfit, aki 2016 szeptemberében megöléssel fenyegette meg a büntetőügyében rá nézve terhelően valló két sértettet, hogy ezzel a vallomásuk megváltoztatására kényszerítse őket.
A megalapozott gyanú szerint a férfit a Kecskeméti Törvényszék 2016. szeptember 13-án kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt négy év hat hónap börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélete. A nem jogerősen elítélt férfi még az ítélet kihirdetésének napján megjelent az ügy férfi és nő sértettjeinek szabadszállási lakásán és arra akarta rávenni őket, hogy a Szegedi Ítélőtábla előtti másodfokú eljárásban hamis vallomásokat tegyenek, a rá nézve terhelő vallomásaikat változtassák meg, különben „földbe dugja, lerendezi, megöli” őket. A fenyegetőző férfi a következő napokban a korábbi fenyegetések megerősítésére azt is megüzente a sértetteknek, hogy van kése, lőfegyvere és használni is fogja azokat.

A sértettek azonban a vallomásuk megváltoztatása helyett a rendőrséget értesítették. Miután a nyomozást a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség átvette, a nyomozó ügyészek a Terrorelhárítási Központtal közös akció során 2016. november 22-én hajnalban Szabadszálláson elfogták és őrizetbe vették a férfit.

A nyomozó ügyészek kétrendbeli, büntetőügyben elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntette kísérletének megalapozott gyanúját közölték a férfivel és indítványozták előzetes letartóztatásának elrendelését. Az ügyészség szerint a gyanúsított előzetes letartóztatása azért indokolt, mert tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülése esetén tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével meghiúsítaná, illetve veszélyeztetné a bizonyítást. Ezen kívül a bűnismétlés veszélye is az előzetes letartóztatást indokolja.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója 2016. november 24-én az ügyészség indítványától eltérően a gyanúsított házi őrizetét rendelte el. A végzés nem jogerős, ellene az ügyész fellebbezett az előzetes letartóztatás elrendelése végett.