A Magyar Liberális Párt szerint Magyarországnak az európai színtéren azok mellé kell állnia, akik nyíltan fellépnek az orosz befolyásszerzési kísérletek ellen.
Az MLP külügyi szakpolitikusa keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Oroszország tevékenysége egyre erőteljesebb Európában. Soha nem volt ekkora szükség arra, hogy Európa egységesen lépjen fel és közösen nézzen szembe ezzel a veszéllyel - jelentette ki Szent-Iványi István.

A politikus hangsúlyozta, hogy a hétvégén Bulgáriában és Moldáviában is oroszbarát elnököt választottak. Bulgáriában az a szociáldemokrata Rumen Radev nyert, akinek meghirdetett célkitűzése a két ország közötti kapcsolatok elmélyítése, az Oroszország elleni szankciók feloldása. Moldáviában pedig az az oroszbarát Igor Dodon lett az elnök, aki már első megnyilatkozásaiban arról beszélt, hogy népszavazást szeretne kiírni az EU és Moldávia közötti társulási megállapodás felmondásáról. Emellett különleges státuszt kíván biztosítani a Dnyeszter Menti Köztársaság néven ismert, évek óta vitatott státuszú oroszbarát enklávénak - mondta.

Szent-Iványi István szerint különösen aggasztóak ezek a folyamatok annak tükrében, hogy az Egyesült Államokban azt a Donald Trumpot választották elnöknek, aki korábban azt mondta, hogy nem tekinti magára nézve kötelezőnek a NATO védelmi záradékát, ami minden megtámadott tag számára automatikus támogatást biztosít. 

A politikus bírálta, hogy Szijjártó Péter vasárnap nem vett részt az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozásán, amelyen azt tárgyalták meg, hogy hogyan lehet szembenézni az új helyzettel. A külgazdasági és külügyminiszter ráadásul egyértelművé tette, hogy távolmaradásának politikai okai voltak - tette hozzá.

Szent-Iványi István a paksi atomerőmű-bővítés előkészületeinek leállítását is követelte, mondván, Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy enyhítse az Oroszországtól való energiafüggőségét.

MTI