A Magyarországon működő javítóintézetek, valamint a speciális gyermekotthonok szakmai tapasztalatait és további fejlődési lehetőségeit osztják meg egymással az intézmények munkatársai, illetve ügyészek, bírák, rendőrök, pedagógusok azon a nagykanizsai rendezvényen, amelyet az egyetlen dunántúli fiúnevelő intézetben tartottak kedden.
A program kezdetét megelőző sajtótájékoztatón Gulyásné Kovács Erzsébet, a javítóintézeteket és speciális gyermekotthonokat fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője arról beszélt, hogy a szakmai nap névadója, az 1994-ben elhunyt Ferenczi György, gyermekvédelmi szakemberként kezdeményezte az előzetes letartóztatásba kerülő fiatalok javítóintézeti elhelyezését. Mint hozzátette: a szakember meggyőződése volt, hogy a fiatalok sokszor nemcsak elkövetők, hanem áldozatok is egyben.

Azt már Szarka Attila, a szervező Ferenczi György Alapítvány kuratóriumi elnöke tette hozzá, hogy éppen a napokban jelent meg a büntetés-végrehajtási kódex módosítása, amely most már főszabályként határozza meg, hogy az előzetes letartóztatásba kerülő fiatalokat javítóintézetben kell elhelyezni. Magyarországon jelenleg öt ilyen intézmény működik, Rákoskeresztúron lányok, a budapesti Szőlő utcában, Aszódon, Debrecenben és Nagykanizsán pedig fiúk elhelyezésére szolgálnak 21 éves korukig.

A 21 éve működő alapítvány nagykanizsai rendezvényéről elmondta: az egyébként zárt intézmények a hasonló szakmai napokon kinyitják kapuikat, és a szakmai, módszertani kérdésekről a javítóintézeti dolgozók mellett bírákkal, ügyészekkel, rendőrökkel, pedagógusokkal közösen osztják meg tapasztalataikat.

Nagy Kálmán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezelésében lévő debreceni javítóintézet és a hozzá tartozó nagykanizsai telephely igazgatója felidézte, hogy a Dunántúlon egyedüliként tavaly december óta fogadja az előzetes letartóztatásban vagy jogerősen javítóintézeti nevelésre ítélt fiatalokat a dél-zalai intézmény. Az MTI kérdésére hozzátette: a mintegy 100-120 fiatal befogadására alkalmas, fiúknak készült javítóintézetben jelenleg 50-60 százalékos a férőhelyek kihasználtsága.

MTI