Az új adótörvénnyel, amely szerint a családi kedvezmény mellett is lehet majd igényelni az első házasok adókedvezményét, a kormánynak az a célja, hogy a támogatás során ne tegyen különbséget a házasságkötés előtt, illetve az után gyermeket vállalók között - mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.
A Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap közölte, hogy amennyiben az Országgyűlés elfogadja az adótörvények javasolt módosítását, az első házasoknak 24 hónapig - a családi kedvezmény mellett is - jár a havi ötezer forintnyi, első házasoknak járó adókedvezmény.

Novák Katalin elmondta: a jelenlegi gyakorlat szerint azok, akik már meglévő gyermek mellett döntöttek úgy, hogy összeházasodnak, egyszerre vehették igénybe a friss házasoknak járó és a családi adókedvezményt. 

Azok viszont, akik a házasságkötést követő két évben vállaltak gyermeket, a fogantatást követő 91. naptól a családi adókedvezményre voltak jogosultak, tehát az ötezer forintos házassági kedvezményt nem kiegészítette, hanem fölváltotta a tízezer forintos, egy gyermek után járó családi adókedvezmény. Így tehát ők nem két éven keresztül kapták az első házasoknak járó kedvezményt - mondta.

"Azt szeretnénk, hogy amennyiben van egy ilyen első házas adókedvezmény, akkor az kivétel nélkül mindenkinek ugyanannyi ideig járjon" - fogalmazott az államtitkár.

Az államtitkár kitért arra, ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, az új szabály már a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetében is alkalmazható lesz. Ezért azok a házaspárok, akiknek tavaly született gyermekük, ha egy önellenőrzéssel módosítják 2015-ös szja-bevallásukat, visszamenőleg megkapják a havi ötezer forintos adókedvezményt.

Novák Katalin hozzátette: a KSH adatai szerint tavaly 46 ezer házasságot kötöttek, és 22 ezer volt az első házasok adókedvezményét igénybe vevők száma. 

A továbbiakban a kedvezmény igénybevételének csak az lesz a feltétele, hogy - lévén szó első házasok adókedvezményéről - legalább az egyik házastárs először mondja ki a boldogító igent.

MTI