Könnyen több tucat ember életébe is kerülhetett volna, amikor még 2014-ben egy személyvonat letarolt a sínekről egy kamiont. Nem a teherautó sofőrje hibázott.
Az ügyészség három ember ellen emelt vádat, akik úgy okoztak balesetet, hogy a helyszínen sem voltak.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a szentesi önkormányzat műszaki irodájának két alkalmazottját és a

MÁV Zrt. egy dolgozóját tömegszerencsétlenséget eredményező foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság már 2010 novemberében értesítette az önkormányzatot, és a vasúttársaságot, hogy a szentesi Téglagyári vasútátkelőben balesetveszély elhárítása van szükség. Az átkelőt előjelző táblák cseréjét, sárga lassító felfestést és a növényzet irtását írták elő 2011. július 1-jei határidővel. Ennek ellenére a vádlottak a kapcsolatfelvételen túl érdemi intézkedést nem tettek.

A 2013. szeptemberi ismételt, a vádlottak jelenlétében megtartott ellenőrzésen már írásban is felhívták a vádlottak figyelmét a szükséges intézkedésekre, de ezeket továbbra sem végezték el.

2014. március 3-án egy 40 tonna kukoricát szállító nyerges vontató a szabad jelzés mellett akart áthaladni a vasúti átjárón, de a pótkocsi letámasztó lábai fennakadtak a sínen, és a jármű elakadt az átjáróban. Röviddel ezután ért a vasúti átjáróhoz a Szegvár felől egy személyvonat 80 km/h sebességgel, és a gyorsfékezés ellenére a pótkocsiba ütközött. A balesetben négyen súlyos, kilencen könnyebben megsérültek. A baleset oka, hogy az átkelő szabálytalan vonalvezetése miatt azon biztonsággal, fennakadás nélkül nem lehetett áthaladni.