Biztonságosnak találta az atomerőművet szerdai paksi kihelyezett ülésén a parlament nemzetbiztonsági bizottsága.
A zárt ülés után Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke telefonon az MTI-nek azt mondta: az atomerőmű biztonságos, védelme megfelelő; valamennyi lehetséges veszélyhelyzetre, köztük terrortámadásra is fel vannak készülve. Ennek érdekében megfelelően együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, az Alkotmányvédelmi Hivatallal és a Magyar Honvédséggel.

A szocialista politikus ugyanakkor hozzátette: a paksi bővítés ügyében továbbra is az az MSZP álláspontja, hogy költségvetési és biztonságpolitikai szempontból is irreális elköteleződést jelent. A következő évtizedekben még szükség van az atomenergiára, de ez az időszak egyben alkalmas is arra, hogy Magyarország felkészüljön az alternatív energiaszektorra - tette hozzá.

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvény 2014. február 12-én lépett hatályba. Aszódi Attila, az atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos október végén közölte, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. benyújtotta a telephelyengedély-kérelmét az eljáró hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH). Az OAH a kérelmet befogadta, az engedélyezési eljárást elindította.

A kormánybiztos kifejtette, hogy az engedélyezési dokumentáció összeállításakor a projekttársaságnak azonosítania kellett a természeti eredetű és emberi tevékenységekből adódó valamennyi körülményt, majd a létesítendő atomerőműre vonatkozóan vizsgálni kellett azok lehetséges hatásait, amelyek figyelembevételével, a nukleáris biztonsági szabályok betartása mellett, az új blokkok megtervezhetők, megépíthetők, majd biztonságosan üzemeltethetők lesznek. A kérelemben igazolni kellett azt is, hogy a telephely alkalmas atomerőmű létesítésére, és nincs olyan körülmény, amely kizárná a telephely alkalmasságát a létesítmény befogadására. A földrajzi jellemzők vizsgálata alapján a telephely és környezetének adottságai kedvezőek az új blokkok telepítésére.

Aszódi Attila november 8-án azt mondta: jövő tavasszal lezárulhat az új paksi blokkok telephely-engedélyezési eljárása. Elmondta: az erőmű megépítésével az atomenergia szerepe tartósan megmaradhat a hazai villamosenergia-termelésben. A paksi blokkok hosszú távon, az évszázad végéig biztosítani tudják a villamos energia egyharmadát, olcsón, biztonságosan és széndioxid-kibocsátás nélkül - hangsúlyozta Aszódi Attila.

MTI