Az ellenzék átállt Brüsszel oldalára - így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az ellenzéki pártok nem támogatták a parlamentben a bevándorlással kapcsolatos alaptörvény-módosítást.
A kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott: a következő hetekben, hónapokban a kormány az európai küzdőtéren csak a Fidesz-KDNP-re számítva folytathatja a küzdelmet a bevándorlás megállításáért, "ebben a küzdelemben az ellenzékre nem lehet számítani".

"Most, hogy a Jobbik is korábbi radikálisokból ilyen zsúrpubik gyülekezetévé vált, láthatóan átállt Brüsszel oldalára, és (...) nem a magyar emberek érdekét, hanem Brüsszel szempontjait képviseli a magyar politikában" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ettől még a feladatot el kell végezni, a bevándorlást meg kell állítani.

Arra a kérdésre, hogy e szerint jelenleg nincsenek további tervek az alkotmány módosítására, azt felelte: a hadszíntér Brüsszelben van, "itthon amit lehetett, elvégeztünk, tehát a mi lelkiismeretünk tiszta". Nemzeti konzultációt tartottak, népszavazást rendeztek, majd javasolták az alkotmány módosítását, de ezt nem tudták elérni, mert "az ellenzék átállt Brüsszel oldalára" - mondta.

Most értelmezni kell az alaptörvény hatályos, "migráció tekintetében nem egyértelmű" szövegét, és ezzel a tarisznyában Brüsszelben meg kell vívni a küzdelmet - közölte Orbán Viktor. Jelezte, december 15-16-án lesz miniszterelnöki csúcstalálkozó Brüsszelben, ahol eldőlhet az Európai Unió bevándorláshoz való viszonya a következő évekre.

A miniszterelnök azt mondta, a bevándorlás ügyét a mai életünk legfontosabb kérdésének tartja, és arra számít, hogy ez még hosszú évekig így lesz, ezért a politikának is ezt kell a legfontosabb kérdésnek tekinteni, amelyet ki kell venni a pártgondolkodás logikájából, és minden más kérdés elé kell helyezni. Szerinte azonban "az ellenzéki pártok nem tudtak felnőni" ehhez a feladathoz, mert úgy gondolkodnak, hogy nekik az a jó, ami rossz a kormánynak.

A rádióinterjúban szóba került az EU és Törökországi közötti, a bevándorlással kapcsolatos egyezmény is, amelyről azt mondta: Magyarország a maga részéről megadja Törökországnak a tiszteletet, és a török politika belső berendezkedésének kérdését kizárólag a török emberek ügyének tekinti, "majd ők eldöntik, mit akarnak". A magyar szempont úgy szól, hogy Törökország maradjon stabil ország, az ellenkező eset ugyanis "ránk nézve (...) komoly veszélyt jelenthet" - közölte. Ezért "nekünk támogatnunk kell azokat a politikai erőket Törökországban, amelyek rendet, nyugalmat, kiszámíthatóságot és stabilitást hoznak létre" - jelentette ki.

Európának pedig arra kell törekednie, hogy ha betartja Törökország a megállapodást, ha nem, "akkor is képesek legyünk megvédeni a saját országainkat" - mondta Orbán Viktor.

MTI