Egyre több országot, köztük hazánkat is érinti a megállás nélkül terjedő madárinfluenza.
Az utóbbi napokban Ausztria, Németország, Horvátország, Dánia, Hollandia után Olaszország és Svédország is jelezte a betegség jelenlétét a vadmadárállományban, illetve baromfitelepeken.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint a járvány leküzdéséért mindent megtesz a magyar állategészségügyi hatóság, amely továbbra is számít az állattartók felelősségteljes együttműködésére.
A Nébih kiemelte: Magyarországon a betegség megjelenése óta több mint 400 ezer állat leölését rendelte el a hatóság. A járvány terjedésének megakadályozására a hivatal folyamatosan tájékoztatja a gazdákat és a lakosságot a legfontosabb tudnivalókról és az aktuális járványügyi helyzetről.

A hatósági intézkedések célja, hogy megakadályozzák az érintett telepek esetleges megfertőződését, és ezzel együttesen a járvány további terjedését. A járványvédelmi szempontból nem megfelelő helyen tartott háztáji baromfik levágása, létszámuk csökkentése segíti a járvány felszámolását, és megelőzheti az elhullásokat, így a gazdasági veszteséget is.
Mint írták, fontos, hogy az állatok leölését kizárólag az állategészségügyi hatóság teheti kötelezővé, mely esetekben az érintett állattartók állami kártalanításban részesülnek. Bugac háztáji, kis létszámú állományát jelen pillanatban és járványügyi helyzetben az intézkedés nem érinti, leölési kötelezettség nincs

MTI