Őrült elme tettének tűnt, de aztán kiderült, hogy nem elmebeteg a százhalombattai gyilkos. A fiatal férfi megölte gyerekkori barátja szüleit, majd arra a kényszerítette a fiút, hogy apja és anyja holtteste mellett töltsenek el egy éjszakát. A rendőrök és az ügyészek nem találtak racionális indítékot, de a bíró szerint igenis volt célja a rémtettnek. De ettől még ördögibb, még felkavaróbb lett az amúgy is példa nélküli kettős gyilkosság.
Évtizedekre rácsok mögé küldte a százhalombattai házaspár gyilkosát a Budapest Környéki Törvényszék. Muszáj volt, annyira iszonyú, amit tett. November 25-én lesz két éve, hogy az akkor 21 éves Krisztián magához vett egy hátizsákot, amibe egy méretes konyhakést rejtett. Átment gyerekkori barátjához, Zoltánhoz, aki szüleivel lakott. Tudta, hogy a fiú nincs otthon. Nem is hozzá ment. Fényes nappal volt, a nyitott ajtókon könnyedén bejutott, ismerte a járást.
Az anya volt az első

Elsőként barátja édesanyjával találkozott össze. Az anya éppen a számítógép előtt ült, játszott. A hangra fölkelt, és kiment Krisztián elé az előtérbe, de nem lépett ki egészen. A szobaajtóban megállt, és érdeklődött ottléte felől, hogy miért jelent meg abban az időpontban. Krisztián nem adott választ. Előkapta a kést, és szúrt. Hatalmas erővel, sokszor.

Az anya elvesztette az eszméletét, de arra még képes volt, hogy agóniája közben bekússzon a kis szobába. Perceken belül ott vesztette életét. A zajra az 57 éves asszony férje is megjelent, de ideje sem volt bármit tenni. Krisztián rá is lesújtott. Olyan brutalitással, hogy a 65 éves férfi is pillanatokon belül meghalt.

Aztán a gyilkos teljes hidegvérrel behúzta az idős férfi holttestét felesége mellé, a fejét pedig letakarta egy kabáttal. És nem mozdult a tetthelyről: barátját várta. Amikor az áldozatok fia megérkezett, és be akart menni a házba, Krisztián megütötte. Mostantól azt teszed, amit én akarok, közölte Zoltánnal, aki ekkor még nem sejtette, hogy ő lesz a következő áldozata.

Úgy reagált már erre a pofonra is, ahogy a személyiségéből adódott. Őt a váratlan, frusztrációt okozó helyzetek leblokkolják, gátlásossá teszik, képtelen lesz megfontoltan viselkedni, és engedelmességre hajlik.

Bekapcsolták a tévét, és mesét néztek

Egy darabig a környéken kószáltak, Krisztián húzta az időt. Aztán amikor visszaértek a házhoz, megkérdezte mit sem sejtő foglyát: készen áll-e, és felszólította, hogy ne sírjon. Majd elmondta neki, hogy megölte a szüleit. Zoltán emlékei szerint azzal indokolta tettét, hogy anyját elrabolták, és ezért kellett megölni a szüleit.

Szülei holttestének látványa sokkolta a fiút. Attól is joggal tarthatott, hogy most ő jön. Krisztián ekkor bekapcsolta a tévét, és mesecsatornát nézetett barátjával, hogy megnyugodjon. Majd néhány szexshopban vásárolt bilinccsel mozgásképtelenné tette, a mobilját elvette tőle, és minden rezdülésre ugrott, ha a fiú megpróbált szabadulni. Úgy aludtak el, hogy Zoltán kezét a saját feje alá tette, hogy így érezze a mozgását.

Másnap reggel folytatódott a tortúra: Krisztián a mobiljával felvételeket csinált barátja halott apjának vérben úszó fejéről. Majd közölte Zoltánnal, hogy a következő célpontja a szomszédban lakó férfi, egy jómódú százhalombattai képviselő. Őt akarja a képekkel megzsarolni. Újabb késeket vett magához, és barátját kényszerítve elindultak. Hogy pontosan mi volt Krisztián terve, az nem derült ki. Ám szerencsére a kiszemelt áldozat elzavarta a bekattant férfit, és riasztotta a rendőrséget. Zoltánnak is sikerült ekkor kereket oldania. A nyomozók rátaláltak a halott házaspárra, és körözni kezdték Krisztiánt. Két nap múlva egy utas felismerte egy buszon, és elkapták.

Belső hangokra cselekedett

Krisztián mindent beismert, csak egyet nem: miért csinálta az értelmetlen, megmagyarázhatatlan őrültséget? Az ügyészség szerint talán ő sem tudja. Zavaros és bizarr történeteket mesélt arról, hogy hangok utasították az ölésre. Hol azért, hogy így látnokká váljon, hol meg azért, hogy átvegye a politikai hatalmat.

A pszichiátriai vizsgálatok megállapították, hogy Krisztián nem elmebeteg. Eltervezte a gyilkosságot: gondosan kiválasztotta a házaspárt, és többször járt náluk terepszemlén, ilyenkor a kést mindig magával vitte, hátha alkalmas lesz a pillanat. A szakértők szerint kóros hallucinációi sem lehettek, ezt azzal magyarázták, hogy aki pszichózisban van, a vádlottal ellentétben azonnal cselekszik, amikor meghallja a hangot.

A férfiról kiderült, hogy már gyerekkora óta drogozik, a szer alaposan torzította a személyiségét. A gyilkosság előtti hónapokban otthon is furcsa dolgokat művelt: olykor visítva nevetett, máskor két hangon magával beszélgetett. Családja hiába kért segítséget, a pszichiátriáról már másnap kiengedték azzal, hogy nem közveszélyes. A rendőrséget is hiába hívták ki rá, amikor megfenyegette őket, mesélte az anyja. A szakértők szerint azonban a gyilkosság idején Krisztián nem volt betépve. Továbbra is arra kereste a bíróság a választ, hogy miféle gondolatok bírhatták rá ilyen állati kegyetlenségre?

A megoldás a vádlott személyiségében rejlett. Krisztiánról elhangzott a tárgyaláson, hogy antiszociális ember, aki nem képes a vágyait kontrollálni, ha kell, akkor kíméletlen gátlástalansággal is kielégíti azokat. Már az iskolában magatartászavarokkal küzdött, csak az általánost tudta elvégezni, azóta szinte nem dolgozik, anyja tartja el. Sivár, szenvtelen a belső élete, személyiségzavara bizarr fantáziavilágában él.

Régen az ilyen embert pszichopatának hívták. A pszichopata, vagy személyiségzavarral küzdő embert az jellemzi, hogy abnormálisan tud viselkedni. Nem beszélve arról, hogy az általa elfogadott és fogyasztott kábítószerek olyan utazási, fantáziaélményeket hozhattak számára, amikből ez a fantáziavilág csak gazdagodhatott – mondta a bíró.

Ördögi terv állt a háttérben

Ha már maga a vádlott sem tudta megfogalmazni, miért ölt, a bíróság a cselekedeteiből következtetett vissza arra, hogy melyikkel mi volt a célja. Ahogy összeálltak a mozaikok, ördögi terv kezdett kibontakozni a látszólag értelmetlen gyilkosságból.

Az elsőfokú bíróság szerint az idős százhalombattai szülőknek azért kellett meghalnia, hogy a vádlott a halálukon keresztül uralkodni tudjon fiúkon, Zoltánon.

Hogy ezután még mit akart, az rejtély marad. A történetet eddig lehetett bizonyítani. Krisztián a lehető összes minősítést megkapta: több embert ölt, előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel. Barátja fogva tartásáért is felelnie kell, sőt visszamenőleg azért a korábbi bűncselekményéért is, amiért annak idején felfüggesztettet kapott, és próbaidőre bocsájtották. A bíró szerint a férfi nem érdemel több esélyt, hosszú időre el kell zárni a társadalomtól.

Az utolsó szó jogán sajátos módon kért bocsánatot. „Bocsánatot kérek a családomtól, hogy ennyi éven át teher lesz nekik, és csomagolniuk kell nekem, meg minden” – fogalmazott. Ha az ítélet jogerős lesz, Krisztián legalább 26 éven keresztül fogja várni a csomagokat. Nagyjából annyit lesz börtönben, amennyit eddig élt. Talán még fel sem fogja ezt.