Januártól a tűzoltóság emberei is jogosultak lesznek testi kényszert és vegyi eszközt használni szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja esetén egy novemberi törvénymódosításnak köszönhetően.
Ennek érdekében önvédelmi eszközökkel, gumibottal, kellemetlen tüneteket okozó paprikaspray-vel és bilinccsel látják el azokat a kollégákat, akik a veszélyesáru-szállítással kapcsolatos ellenőrzési feladatokat végzik.

A belügyi tárca szerint erre azért van szükség, mert sok inzultus érte a katasztrófavédelem munkájukat végző embereit az utóbbi időkben.

– Az elmúlt években többször előfordult, hogy a veszélyes­áru-szállítás ellenőrzése során a hatósági ellenőröket atrocitások érték – indokolt Kontrát Károly belügyi államtitkár a parlamenti vita során.

A katasztrófavédelmisek így jogosultak a tetten ért személyt visszatartani, az ellenszegülés megtörésére akár testi kényszert vagy vegyi eszközt használni, a szökés megakadályozása érdekében pedig bilincset is rakhatnak a delikvens kezére. A jogszabály azt is megengedi, és erre külön ki is tér, hogy terhes nőt vagy kiskorú gyereket megbilincselhessenek, de önvédelem esetén testi kényszert és gumibotot is bevethetnek ellenük.

A szakszervezet szerint fontos, hogy a katasztrófavédelem emberei megvédhessék magukat, miután többször is bebizonyosodott, hogy a munkájuk során akár saját testi épségük is veszélybe kerülhet.
– Közvélemény-kutatást tartottunk tagságunk körében, hogy szükség van-e önvédelmi eszközökre, és a többség igennel felelt. Elég sok konfliktusba keveredtek ugyanis a katasztrófavédelem emberei a munkájuk során az utóbbi időkben a verbális támadásoktól, a lökdösődésen át a fizikai bántalmazásokig – mondta a Blikknek Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, aki szerint sok kamionos nem bírja elviselni az ellenőrzéseket. – Arra is volt példa, hogy az ellenőrzést végző kollégánkat bezárták a kamionba, így nem csoda, hogy üdvözölték a jogszabálymódosítást, mert ennek segítségével végre meg tudják magukat védeni. Az egyliteres paprikaspray-s palackkal és a gumibottal jóval nagyobb biztonságban érezhetik magukat – tette hozzá Salamon Lajos.

Ezt okozza a paprikaspray

A spray-t a csípős paprikából nyert egyik anyag teszi ilyen erőteljessé. Mivel a legerősebben csípő paprikákból készült, égető érzést kelt. Használat utána nem­csak a szemet, hanem a torkot és az orrot is égeti, ezáltal nehezebb lesz a légzés.