Péntektől vasárnapig 124 határsértőt tartóztattak fel az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.
A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 12, szombaton 10, vasárnap 35 migránst tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország belső területén és más külső határszakaszokon 67 határsértőt fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül feltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és az ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 225 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten - november 1-jétől 6-ig - ez a szám 350 volt. Más külső határszakaszon és az ország belső területén a héten 110 határsértőt fogtak el - derül ki a rendőrségi összesítésből.

MTI