Tavaly is dúskálhattak az anyagiakban a Soros-galaxis magyar, kormánybuktatáson dolgozó civil szervezetei. Kiderült, a milliárdos spekuláns 2015-ben sem volt fukar, amikor arról döntött, hogy szívének oly kedves hazai szervezetek között mennyi pénzt osszon szét, és egymilliárd forinttal tömte ki az ideológiáját hirdető baloldali köröket. 
A világ minden részén több száz olyan csoportot támogatnak anyagilag Soros György alapítványai, amelyek egy közös világképben, a „nyílt társadalomban” látják a jövő kulcsát. A Soros-alapítványok talán kissé elbizakodottan Hillary Clinton győzelmében bízva már november 4-én nyilvánosságra hozták annak a több mint 60 magyar szervezetnek és alapítványnak a névsorát, akik között több mint egymilliárd forintot osztogatott szét a pénzember. A MagyarIdők.hu összeállításából kitűnik, a kormányellenes aktvitásért jóval több támogatás járt, mint a például a szociális munkáért, vagy a romaügyekért. Vajon a listában már szerepelnek azok a szervezetek, akik Soros szándékai szerint 2050-re elősegítik a liberális politikai gondolkodás kifejlődését hazánkban, és akik képesek lesznek nyomást gyakorolni a döntéshozókra?

Pár nappal az amerikai elnökválasztás előtt, talán Hillary Clinton győzelmében bízva, váratlanul közzétette 2015-ös magyarországi támogatottjainak listáját a Soros György alapította Open Society Foundations (OSF), azaz Nyílt Társadalom Alapítványok – írja a MagyarIdők.hu. A beszámoló tanúsága szerint összesen hatvanöt civil szervezetet, egyesületet, alapítványt támogatottak tavaly mintegy négymillió dollár, azaz egymilliárd forint feletti értékben. A portál kiemeli, hogy az emberi jogokkal, a demokratikus gyakorlattal, a vagy a korrupcióval foglalkozó szervezetek nagyságrenddel több forráshoz jutottak, mint például a romaügyeket vagy az oktatást képviselő közösségek. Ráadásul az alapítvány hangsúlyosan hálózatként definiálja magát, amely a világ több mint száz országában küzd a nyílt társadalom eszményéért.

ÖRÖMMEL ÉS BÜSZKESÉGGEL

A portál szerint az adatok hirtelen nyilvánosságra hozása azért is érdekes, mivel az OSF hazai honlapjára inkább az inaktivitás volt a jellemző, az elmúlt két évben jó ha havonként jelentkeztek valamiféle közlendővel. Ugyanakkor november 4-én örömmel és büszkeséggel mutatták be a Nyílt Társadalom Alapítványok 2015-ös magyar támogatottjait.

Mint a listából is kiderült, a korábbiakhoz képest a támogatottak jóval szélesebb köre is megismerhetővé vált. A MagyarIdők.hu összegzése szerint a „Korai gyermekkor és oktatás” címen nyolcvanmillió forintnyi támogatásban részesült az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, a Zöld Pók alapítvány, a Kompánia Alapítvány, a Partners Hungary Alapítvány, az Igazgyöngy Alapítvány, a Közép-európai Egyetem, a Te IS Alapítvány, a Miradouro Kft., a NIOK Alapítvány, a Szama da Noj – Vigyázz Reánk Egyesület, az Élménylelő Ifjúsági Egyesület, a Pressley Ridge Magyarország Alapítvány, a Liget Műhely Alapítvány és a Centrópia Alapítvány. Az „Egyenlőség és antidiszkrimináció” címszó alatt 186,7 millió forint támogatásban részesült a Másság alapítvány, a Romédia Alapítvány, az Európai Roma Jogvédő Központ, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Partners Hungary Alapítvány, a PATENT Egyesület és a Közép-európai Egyetem. Egészségügyi jogok címen továbbá a Pécs-baranyai Hospice Alapítvány kapott 14 990 dollárt, azaz közel 4,3 millió forintot.
KORMÁNYELLENESSÉGÉRT TÖBB PÉNZ JÁR

A portál kiemeli ugyanakkor, hogy ezek az összegek eltörpülnek ahhoz a  400 millió forinthoz képest, amellyel Soros György alapaítványain keresztül az „emberi jogi mozgalmakat és intézményeket” támogatta. A támogatottak a következők: a Civil Rádiózásért Alapítvány, a Magyar Szegénységellenes Alapítvány, a Marom Klub Egyesület, a Vasas Szakszervezet Hoya Zrt.-nél működő mátészalkai alapszervezete , a Magyar Helsinki Bizottság, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete, az Olaszliszka Roma Közhasznú Egyesület, a Civil Művek Közművelődési Egyesület, a Magyarországi Európa Társaság, a Kfib.hu Közhasznú Nonprofit Kft., az Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Közhasznú Kft., a Transparency International Magyarország Alapítvány, az Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület, az Életfa Segítő Szolgálat Egyesület, a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület, az Opera Közhasznú Kulturális Egyesület, az Új Tér Alapítvány, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület, a Tilos Kulturális Alapítvány, a Történelemtanárok Egylete, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, a Policy Solutions Politikai Elemző Kft., a Nyitott Európáért Egyesület, a NIOK Alapítvány és a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft.

Demokratikus gyakorlat címszóval további 320 millió forintot osztogattak szét a Közép-európai Egyetem, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület, a Political Capital Kft., a Verzió Film Alapítvány, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület, illetve a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Kft. között. 134,3 millió forintot információs és digitális jogok címen a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Független Újságírók Alapítványa, illetve az Atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft., további 30,4 milllió forintot a Magyar Helsinki Bizottság igazságügyi reform és a jogállamiság jogcímen.

EGYESEK EGYENLŐBBEK AZ EGYENLŐKNÉL

A beszámolóból kitűnik, hogy egyes támogatott szervezetek kiemelten fontosnak számítanak, hiszen több kategóriában is forrásokhoz juthattak. Ezek a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Közhasznú Kft., a Transparency International Magyarország Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület, és a Political Capital. A MagyarIdők.hu felidézi, hogy a kormányellenes civil szervezetek 2015-ös pénzügyi beszámolói alapján legtöbbjük életképtelen volna, ha pusztán a tagdíjakból és az adóból származó 1 százalékokból tartanák fenn magukat. Soros György alapítványi forrásai valós társadalmi támogatottság híján elengedhetetlenek a működésükhöz.

Ismeretes, az OSF 2050-ig tartó projektet indított az idén annak érdekében, hogy ösztönözze a hosszú távú liberális politikai gondolkodás kifejlődését Magyarországon, közelítse egymáshoz az uniós és a magyar gondolkodást, különös tekintettel migrációra és az átláthatóságra. A projekt kiemelt szerepet szán a civil szervezetek támogatására, akik így nyomást tudnak gyakorolni a döntéshozókra.
SOROS A BALLIBERÁLIS MÉDIA ZSEBEIT IS KITÖMTE

Emlékezetes, korábban portálunk a Soros-alapítványok 2014-es támogatottjai között többek közt felfedezte a magát folyamatosan függetlennek hazudó 444.hu-t is. A tőzsdecápa kedvenc főszerkesztőjének, a 444-es Uj Péter médiafelületének felhizlalása mellett Soros az Index egyik blogjának, a Political Capitalnak, a Transparency International Magyarországnak, a Magyar Helsinki Bizottságnak és a magyar leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) szövetségének is súlyos tízmilliókat utalt a 2014-es választások évében, hogy a milliárdos kitartottjai aktívan és kitartóan befolyásolhassák a magyar politikai közéletet.

Nemrégiben ugyanakkor arról írtunk, Soros György eszmeisége már a felvidéki kisebbségi magyar oktatásba is beszivárgott, hiszen a pénzember tőkéjéből genderérzékenyítést oktatnak a nyitrai főiskolán. A kurzusnak saját tankönyve is van, amelyet nagyrészt a hírhedt magyarországi feminista és baloldali aktivista, a Magyar Nemzetből is ismert Antoni Rita jegyez. A propagandairatban szó esik a nők szülési képességére irigy, és ezért őket bosszúból elnyomó férfiakról, a test alsóbbrendűségét hirdető és ezáltal nőgyűlöletet szító kereszténységről, LMGBTQ-jogokról, abortuszjogról, biológiai és társadalmi nemről, meg a hagyományos nemi szerepek természetességének önkényes elvitatásáról is. A felividéki magyarság számára feltehetően nem ezek a legégetőbb, legsürgetőbb problémák.