Uzsora bűncselekmény és zsarolás bűntette miatt jogerősen 1 év 8 hónap, illetve 10 hónap - végrehajtásában két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a nyírbogdányi férfit és nőt, akik magas kamatra adtak kölcsön pénzt nehéz anyagi helyzetben lévő családoknak - közölte a törvényszék sajtószóvivője kedden az MTI-vel.
Toma Attila elmondta, a tényállás szerint az élettársként együtt élő vádlottak rendszeresen adtak kölcsönt magas uzsorakamatra, az összegekről tételes feljegyzéseket vezettek egy füzetben.

Egy alkalommal az elsőrendű vádlott tízezer forint kölcsönt adott a sértettnek, akitől a pénz visszafizetése után minden hónapban további hatvanezer forintot követeltek. A sértett 2010 novembere és 2011 júniusa között összesen 452 ezer forint kamatot fizetett ki, majd őt veréssel és házának felgyújtásával fenyegetve próbálták meg rávenni még több kamat kifizetésére. Az elsőrendű vádlott egyszer vállon is szúrta a sértettet - ismertette a szóvivő.

Toma Attila közölte, a vádlottak több embertől is hasonló módon követeltek kölcsön után járó kamatokat, a sértettek összesen több mint hárommillió forint fizettek ki nekik.

MTI