A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves budapesti férfivel szemben, aki 1999. szeptember 15-én Kecskeméten megerőszakolt, majd megfojtott egy fiatal nőt.
Az akkor 23 éves férfi 1999 tavaszán Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében élt hajléktalanként, kisebb lopásokból tartotta fönn magát. Rendszeresen ismerkedett nőkkel, hogy a bizalmukba férkőzzön, rövid távú kapcsolatokra törekedett.

A Kiskunfélegyházán élő, stabil párkapcsolatra vágyó 31 éves nő ebben az időszakban egy kecskeméti belvárosi cukrászdában dolgozott, munkahelyére vonattal járt, szeptember közepén az esti műszak után az állomáson összetalálkozott a vádlottal, aki magával csalta, és gyalog indultak el a Csáktornyai út irányába. Egy kietlen, bokros-fás részre érve a nő meggondolta magát, mire a nála sokkal erősebb és magasabb férfi megragadta és tovább vonszolta, majd bántalmazta és leszorította a földre, hogy megerőszakolja. A férfi megfojtotta a nőt, nehogy kiderüljön, mit tett. Ellopta a nő táskáját is, a benne lévő több mint 16 ezer forinttal.

A fiatal nő holttestét járókelők találták meg.

A vádlottat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség aljas indokból elkövetett emberöléssel vádolja. A vádlott a fenti bűncselekményt megelőzően ötször, azóta pedig még további nyolc alkalommal volt büntetve. Jelenleg előzetes letartóztatásban van, az ügyészség életfogytiglan tartó fegyházbüntetést kért ellene.


A DNS vezetett nyomra

Az ügyet 2001. májusában lezárták, miután nem sikerült az elkövetőt azonosítani. A rendőrök nem feledkeztek meg az ügyről, az elmúlt években többször is folytatták a nyomozást, gyűjtötték az adatokat. Tavaly ősszel aztán kiderült, hogy egy fővárosi rablás gyanúsítottjának DNS-mintája megegyezik a 17 évvel ezelőtti emberölés után rögzítettekkel - jelentette be júniusban a rendőrség. Az előzetesben lévő Z. Jánost kihallgatták, azonban tagadta a vádat.