Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, korábban feszült viszony alakult ki a két ország között, amiben mindkét kormánynak komoly felelőssége volt.
Az olyan provokatív lépések, mint a magyar diplomaták letiltása a román nemzeti ünnepi fogadáson történő részvételről vagy a bukaresti diadalívre visszahelyezett Budapest felirat nem szolgálják egyik ország érdekét sem - mondta, hozzátéve: ezért mind a magyar, mind az új román kormánytól elvárják, hogy tegyen aktív lépéseket a kapcsolatok normalizálása érdekében. 

Szent-Iványi István pártja nevében gratulált a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezette magyar összefogásnak a választási eredményekhez. Az összefogás - amit a liberálisok mindig is szorgalmaztak - meghozta az eredményét: nemcsak bekerültek a magyarok a parlamentbe, hanem fontos tényezővé is váltak, sőt akár kormányzópárt is lehetnek - mondta. 

Hozzátette: örülnek, hogy a Fidesz belátta, hogy az általa folytatott megosztó politika nem vezet eredményre, és egyedül az összefogás a megoldás, nemcsak Romániában, hanem a többi környező országban is. 

A politikus gratulált a liberális ALDE pártnak is, amely szintén bekerült a román parlamentbe, és valószínűleg kormányzati pozícióba is kerül. Az eddigi legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) fölényesen, a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve nyerte meg a romániai parlamenti választásokat. Az RMDSZ 6 százalék körüli támogatottsággal juthat be a bukaresti törvényhozásba a vasárnap este közzétett első becslések szerint.

MTI