Takács István a Moszkvai Állami Egyetemtől professzori elismerést kapott.
„Ez nagy dicsőség mind Magyarország és Miskolc, mind a munkahelyem, a Semmelweis kórház számára.” – nyilatkozott a professzor a Minap lapnak.

Takács professzor Úr a Pécsi Tudományegyetemmel közösen vizsgálta a kemoterápiás kezelések kapcsán felmerülő a sejtosztódás-gátló gyógyszereknek lebontását. A végkövetkeztetés eredménye az lett, hogy a különböző népcsoportoknál másfajta aktivitást mutatnak a kezelések. 

Így a jövőt illetően megváltozhat a gyógyszeres kezelés a véralvadás gátlás és a rákellenes kezelés népcsoportokra bontva a későbbiekre előrenézve. Sőt a kezelések akár egyénre szabottak is lehetnek. A professzor elmondása szerint a kezelés nagy jelentőséggel bír. 

Ugyanis a mellékhatások megszűnhetnek, a kezelések kockázatát is jelentősen csökkenthetik, az orvosok pedig jogilag is védettebb környezetben végezhetik munkájukat. Takács István professzor Úr ezzel a tevékenységével az Orosz Tudományos Akadémiánál, pályázott ahol sikerrel járt.
Az elfogadás után az orosz egyetem válaszolt is, ahol tiszteletbeli taggá választották, ahol elnyerte a professzori kinevezést.

„Ez nagy dicsőség mind Magyarország, mind Miskolc, mind a munkahelyem, a Semmelweis kórház számára. Nagy megtiszteltetés számomra a díszpolgári cím, ami egyfajta inspiráció is arra, hogy még többet tegyek szeretett városomért. A szakmámban elért sikerek segítségével nemcsak hazailag, de nemzetközileg is szeretném növelni Miskolc elismertségét.” – nyilatkozta Takács István.

A magyar patrióta orvos nem hajlandó elhagyni hazáját, kiváltképp Miskolcot nem. „Bárhol jártam is a világban, a kiindulási és a viszonyítási pont, számomra mindig is szűkebb hazám, Miskolc volt.” – szögezte le a lelkiismeretes orvos doktor.