A magyarországi egyházak nemcsak hirdetői, hanem eltökélt munkásai is a szeretetnek - mondta Áder János köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden, a Sándor-palotában. 

Az egyházak intézményeik révén mutatják meg, hogy hitük "szeretetet közvetít, gyógyít, irgalmaz" - fogalmazott  a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy az egyes felekezetek az eltérő tanítás mellett ugyanazt a felelősséget érzik az ember, az emberi élet iránt.

Vannak kitüntetett idők, amikor ez a munka még élesebben látszik, és advent éppen ilyen különleges idő - tette hozzá.

De ilyen különleges idő volt az irgalmasság éve a katolikus egyházban, amely azt üzente, hogy "az irgalmasság nem >jótékonykodás< és nem puszta szentimentalizmus", hanem elsősorban "életprogram" - hangsúlyozta az államfő a szentévet meghirdető Ferenc pápa szavait idézve. 

Ilyen kitüntetett idő lesz 2017, a reformáció éve is, amikor "még láthatóbbá válik, hogy az egyházak működése természetes módon túlmutat saját közösségeik keretein, és az egész társadalom humán erőforrása lehet" - fogalmazott.

Az államfő megköszönte az egyházak munkáját, és arra kérte őket, ahogy eddig, úgy a jövőben is segítsék "imáikkal, szolgálatukkal nemzetünk erőfeszítéseit, a magyarok újabb esztendejét".

MTI