A XIII.kerületben, a Váci út egyik irodaházában átadott központban a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország eddig is szorosan együttműködött a WHO-val, de "most sokkal közelebb vagyunk egymáshoz". 
Mikola István újságíróknak kifejtette: a WHO előtt nagy kihívások állnak, a szervezetnek most a migrációval kapcsolatban felmerülő problémákkal is szembe kell néznie, továbbá a járványok miatt is sok fontos feladata van.

Közölte: a WHO nem az első ENSZ-szervezet, amely irodát nyit Budapesten, a magyar főváros központi pozícióba került, "egymásnak adják a kilincset" a szervezetek, mert látják, milyen jó körülményeket tudnak itt biztosítani a munkájukhoz.

Magyarország igyekszik minden feltételt megteremteni a tevékenységükhöz, hiszen az országnak is jó, ha itt vannak helyben ezek a szervezetek, szükség esetén könnyebben fel tudjuk venni a kapcsolatot velük - magyarázta.

Az államtitkár elmondta: jelenleg 20 munkatárs kezdi meg tevékenységét az irodában, kétharmaduk külföldről érkezik.Jövőre Magyarországon rendezik a WHO regionális konferenciáját - tette hozzá.Arra is kitért, hogy a WHO célja az emberek jólétének támogatása, a járványok kezelése és annak biztosítása, hogy mindenki hozzájusson az egészségügyi ellátáshoz.Hans Troedsson, a WHO főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a teljes projekt kiválóan bizonyítja a szervezet és a magyar kormány elmúlt hónapokban kialakított együttműködésének hatékonyságát.

Emlékeztetett: éppen egy évvel ezelőtt vezette Budapestre a WHO delegációját, amely Mikola István meghívására azért érkezett ide, hogy megvizsgálják a központ telepítésének lehetőségét a magyar fővárosba.Mintegy hat-hét helyszínt vettek számba szerte a világon, és végül Budapest mellett döntöttek - közölte.

A WHO főigazgató-helyettese azt mondta, a döntés oka a kormány elkötelezettsége és kedvező ajánlata volt a központ itteni kialakítására."Most, egy évvel később megerősíthetem, hogy ezt az elkötelezettséget nagyra értékeljük", és rendkívül rövid idő alatt sikerült eljutni a központ mostani megnyitásához - mondta.A KKM korábban azt közölte, hogy a WHO az ENSZ-család egyik legfontosabb szakosított szerve, célja az egészségügy minőségének globális szintű javítása.

Magyarország mindig elkötelezett volt a szervezet által kitűzött célok megvalósulásának segítésében.A budapesti központ létrehozása várhatóan hozzájárul a szervezet hatékonyságának további növeléséhez.A magyar kormány a jövőben is elhivatottan dolgozik azért, hogy Magyarország a nemzetközi szervezetek központjainak versenyképes célországa legyen Közép-Európában.

A budapesti székhellyel működő nemzetközi szervezetek számának növekedése és a főváros iránti fokozott nemzetközi érdeklődés megerősítik ezt a törekvést - írta a tárca.

MTI