Tudomása és hozzájárulása nélkül végeztek drogtesztet a BKV egyik trolibusz sofőrén. A férfit eltávoltották a cégtől, egy jogvédő szervezet szerint azonban törvényt sértett a BKV.
Török Norbert trolibusz sofőr élete egyik óráról a másikra dőlt romba az év elején. Azt mondja, földönfutóvá tették a BKV-nál - írja a VS. 2016. január 28-án délelőtt rendelte be felettese a BKV Zách utcai telephelyére, majd arra hivatkozva, hogy a trolibusznak vélhetően sérülést okozott, azonnali orvosi alkalmassági vizsgálatra küldte. A sérülésről bizonyítékot nem mutatott, a sofőr szerint azért, mert szerinte káreseményt nem okozott. Az üzemorvos megvizsgálta a látását, a hallását, EKG-t csinált, vizeletmintát vett. Bár ez szokásos rutinvizsgálatnak tűnt, amelyet szokás elvégezni a sofőrökön, ekkor drogtesztet is készítettek, de Norbertnek erről nem szóltak.

A teszt pozitív lett amfetaminra, az orvos helyben bevonta az EÜ-II-es alkalmasságiját, ami nélkül nem vezethet trolibuszt. Bár a doktor elárulta, hogy ez ellen jogorvoslattal élhet, de azt már nem, hogy kinél és milyen módon, kontrollvizsgálatot sem végeztek, hanem ezután feljebvalói elé tették a közös megegyezéssel való távozásól szóló iratokat, de csak homályosan utaltak neki a bajról, és a lap szerint azzal fenyegették, hogy nem hosszabítják meg a - szintén a BKV-nál dolgozó - húga szerződését. A férfi sem a szakszervezet jogászát, sem a szakszervezeti vezetőt nem tudta elérni, így aláírta a papírokat. A BKV szerint jogosan jártak el:

- A BKV Zrt. az eset kapcsán lefolytatott vizsgálata alapján a munkáltató a hatályos törvényekben, illetve a társaságunknál érvényes kollektív szerződésben foglaltaknak megfelelően járt el - írták a lapnak. Azonban a Társaság a Szabadságjogokért jogszervezet szerint a döntés elfogadhatatlan, ugyanis a cég alkalmazottjának tájékoztatást kell kapnia arról, hogy a munkáltató szúrópróbaszerűen, önkéntesen vagy egyéb módon drogtesztelésnek vetheti alá és ennek indokáról is tudnia kell, azonban a BKV ilyen protokollal nem rendelkezik.

- A megfelelő indok azért is lényeges, mert a drogtesztek az elfogyasztott drog szervezetben található maradványainak kimutatására alkalmasak, a bódult állapot kiszűrésére azonban nem – tájékoztatta a VS-t Kardos Tamás, a szervezet programvezetője

- A munkáltató elvárhatja a dolgozójától, hogy munkaidőn kívül se fogyasszon legális vagy illegális drogokat, erről azonban a munkaszerződés megkötésekor tájékoztatást kell nyújtania - magyarázta. Hozztette, nem adna felmentést a drogos állapotban dolgozóknak, de akinél nem bizonyítható kétséget kizáróan a droghasználat, azt nem szabad büntetni. A férfit azóta nem vették fel sehova, a sofőr szerint a cég bosszút állt csak rajta, ugyanis korábban többszr kritizlta a telephely vezetőit.