Alig fél nap leforgása alatt halt bele a gennyes agyhártyagyulladásba Ádám, a fővárosi Veres Pálné Gimnázium tanulója. Úgy tudjuk, a 18 éves fiú napközben még jól érezte magát, ám este 8 órára belázasodott, majd éjjel rosszullétre panaszkodott szüleinek. Percekkel később a fiatal fiú belehalt a fertőzésbe, amit a család egyszerű influenzának gondolt, mivel mindannyiuk átesett a betegségen a közelmúltban.
Ádám szervezetét a C típusú agyhártyagyulladás támadta meg, melynek legyőzésére egyetlen biztos esélye a fiatalnak az lett volna, ha időben megkapja a védőoltást ellene – hívta fel a figyelmet dr. Bense Tamás háziorvos.

– Az agyhártyagyulladás tünetei az első pár órában megegyeznek az influenzára jellemzőkkel. A beteg belázasodik, legyengül, esetleg hasmenése lesz vagy hányni kezd. Néhány óra elteltével pedig akut állapot alakul ki. Ez legtöbbször eszméletvesztéssel, légzészavarral vagy a keringés összeomlásával jár – magyarázta a háziorvos. Megtudtuk tőle, hogy ez egy rendkívül gyors lefolyású fertőzés, melyet Ádámnál a C típusú meningococcus baktérium okozott.
Az agyhártyagyulladás okozói mikroorganizmusok, amelyek a vérkeringés útján kerülnek az agy- és a gerincvelői folyadékba. Az ábrán az emberi koponyatető részei láthatók, melynek egyik része a vaszkuláris hártya. Boncolás során ennek a gyulladása jelzi, hogy a halál oka agyhártyagyualladás volt. /Grafika:Séra Tamás

Az agyhártyagyulladás az egészséges szervezetre is veszélyes, ám mivel Ádám környeze­tében többen influenzán estek át, így vélhetően az ő immunrendszere is gyengébb lehetett, így könnyebben győzhette le a szervezetét az agyhártyagyulladásért felelős baktérium.

– Jelenleg ez a csoport felelős a nagyobb járványok kialakulásáért, de komolyan oda kellene figyelni a B típusú agyhártyagyulladásra is. Ezen baktériumok okozta fertőzés fel nem ismerése – annak ellenére, hogy 100 ezer emberből 1-et érint – jelentősen csökkenti a beteg túlélési arányát – folytatta Bense, aki szerint fontos, hogy időben antibiotikumos kezelést kapjon a beteg, és az is, hogy azonnal a megfelelő ellátást kapja, ám a legfontosabb az lenne, ha a védőoltást mindenki beadatná.
Ebbe a gimnáziumba járt Ádám. Fekete lobogó emlékeztet a szörnyű tragédiára/Fotó:Gy.Balázs Béla
– Annyira gyorsan szaporodó vírusról van szó, hogy sok esetben, mire felismerik azt, már késő. Egy szülőtől, illetve laikustól pedig nem is várható el, hogy felismerje. Így a legbiztosabb védekezés az oltás lehetne – tette hozzá az orvos, aki hisz benne, hogy a jelenleg még nem ingyenes védőanyagot ingyenessé teszi majd a kormány.

Több adag kell az oltásból

A C típusú agyhártyagyulladás elleni védőoltás adagját – melyből 3 adag kell – 2 éves korig 70 százalékos tb-támogatás mellett 1940 forintért lehet megvásárolni. 2 éves kor után 6470 forintba kerül. A B típusú agyhártyagyulladás kezelését a tb nem támogatja, az oltóanyag adagja, melyből szintén három kell a teljes védettséghez, 30 990 forintba kerül.