A Csongrád megyei fejlesztési biztosi posztot is betöltő politikus elmondta: a szegedi Klebelsberg-telepi gáttól induló és a magyar-szerb határig tartó, 18 kilométeres holtág az elmúlt évtizedek során eliszaposodott.
A holtágban több millió köbméter iszap halmozódott föl, az élővilág pedig - a szúnyogokat leszámítva - szinte teljesen eltűnt. 

A képviselő hozzátette, a közelben élők kezdeményezésére fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, akinek javaslatára a kormány december elején döntött arról, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2,9 milliárd forintot különít el a holtág legrosszabb állapotban lévő, északi szakaszának rehabilitációjára. B. Nagy László közölte, az északi szakasz két-három éven belül megújulhat, s bízik abban, hogy a következő évtizedben a holtág teljes rehabilitációja megtörténhet egészen a határig.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, a holtág a folyamszabályozási munkálatok eredményeként jött létre. Több mint 500 négyzetkilométeres vízgyűjtő területével a régió egyik legnagyobb belvízbefogadója, és öntözővízzel is elláthatná a térséget. Hosszú ideig azonban a város szennyvize a legészakibb szakaszon keresztül jutott a Tiszába, a holtág eliszaposodott, frissítővizet pedig csak nagyon körülményesen, 24 kilométeres kerülővel tudtak idejuttatni. 

Az előzetes elképzelések szerint több méter vastagságban el kell távolítani az iszapot a holtágból, majd következhet a partvonal rendezése, a meder visszatöltése és a potenciális szennyezőforrások megszüntetése. 

A Tisza egyik szivattyútelepét is átalakítják, hogy szükség esetén friss víz kerülhessen a holtágba - tette hozzá a szakember. Az igazgató jelezte, a féléves előkészítés és a tendereztetés után optimális esetben már jövőre elkezdődhetnek a két évig tartó kivitelezési munkák. 

MTI