Elégedetlenek az oktatási rendszerrel, jó fizetést akarnak, és elutasítják a menekülteket - ez lett a kecskeméti ifjúságkutatás eredménye. A megkérdezettek háromnegyede menne külföldre a jó munkahelyért.
Kecskeméten ötévente végeznek ifjúságkutatást, idén pedig 1026, a városban élő vagy tanuló 7-12. osztályos diákot vontak be a felmérésbe - írja a baon.hu.

A fiataloknak feltették azt a kérdést, mi lenne a legsürgetőbb teendőjük, ha ők lehetnének a város polgármestere. A munkahelyteremtést a válaszadók fele a három legégetőbb probléma között említette, de sokan az oktatás színvonalának emelését, és az egészségügy javítását tűzné ki célul.

A leendő munkahelyükkel kapcsolatban a jó fizetést, a stresszmentes környezetet és a jó fej főnököt tartották a legfontosabbnak. A válaszadók háromnegyede nem zárná ki, hogy külföldre menjen a számára megfelelő állásért. Beszédes, hogy a diákok többsége szerint az oktatási rendszer nem készít fel megfelelően a munkapiacra. Ezért aztán nem meglepő, hogy a kapcsolati tőkét többre tartják a tudásnál.

A permanens menekültellenes kampány megtette a hatását a fiatalok körében is, a kecskeméti diákoknál ugyanis a legelutasítottabb társadalmi csoport a migránsoké és menekülteké, illetve a büntetett előéletűeké. Ugyanakkor legkevésbé a kisgyermekes családok, a határon túli magyarok és a nem magyar nemzetiségű külföldiek szomszédsága lenne zavaró a megkérdezettek számára.