A Liberálisok szerint a nagy várakozások ellenére szerény eredménnyel zárult az uniós tagországok vezetőinek csütörtöki csúcstalálkozója, de jó hír, hogy Magyarország nem volt főszereplője, "botrányhőse" az eseményeknek - mondta Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor ugyan arra készült, hogy küzdeni fog kvóta ügyben, de nem volt miért, hiszen ez a téma, a várakozásokkal ellentétben, nem is került napirendre.

Ugyanakkor hangsúlyozta: egyáltalán nem baj, hogy nem a magyar miniszterelnökről szóltak a sajtóhírek, mert nem az a jó, ha "mi vagyunk a botrányhősök". 

A Liberálisok szerint Magyarországnak nem jó, ha mindig a "fekete bárány" szerepét játsszuk, hiszen nem az a feladatunk, hogy kerékkötők legyünk, hanem, hogy konstruktív részesei legyünk a megoldásnak - fogalmazott. 

Elmondta: a média és a szakértők három ügyben, Törökország, a szíriai háború és a kvóták ügyében is döntést vártak. 

Azonban - folytatta - a kvótaügyben nem történt igazi előrelépés a szíriai háborúval kapcsolatban várt konkrét szankciós intézkedésekről sem döntöttek, valamint a Törökországgal kapcsolatban előre jelzett "dráma" is elmaradt, mert az osztrák kancellár meglepő módon kihátrált abból, hogy a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését kezdeményezzék Törökország ellen. 

Így végül megerősítették az EU és Törökország közötti megállapodást a menekültüggyel kapcsolatban - tette hozzá.

A Liberálisok külügyi szakértője az EU-csúcsot egy "szürke munkatanácskozásnak" nevezte, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió nem teheti meg, hogy hosszú távon halogassa a problémák megoldását. Szent Iványi István reményét fejezte ki, hogy a következő találkozón már tényleges döntések születnek menekültügyben és Szíria ügyében is.

MTI