Ha pedig mégis át akarnák "erőszakolni" a kötelező kvótákat, a kormánypártok azt kérik a miniszterelnöktől, emeljen vétót a brüsszeli tanácskozáson - közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. 
"Magyarországra változatlanul óriási nyomás nehezedik az EU részéről, hogy adja fel eddigi álláspontját, és fogadja el a kötelező betelepítés tervét" - mondta Hidvéghi Balázs, aki szerint "komoly jelek" utalnak arra, hogy "migránspárti erők" át akarják vinni az uniós döntéshozatalon a kötelező kvótákat. Hozzátette: Orbán Viktor vétójának köszönhetően a legutóbbi EU-csúcson az a döntés született, hogy új tervet dolgoznak ki a migrációs válság kezelésére, majd "meglátjuk, hogy ez a terv mit tartalmaz".

A Fidesz kommunikációs igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás nem csökken, az EU és Törökország viszonya pedig "egyre feszültebbé" válik, márpedig Törökországban és térségében több millióan várnak arra, hogy Európába jussanak. A politikus egyértelműnek nevezte, hogy az illegális bevándorlók jelentik ma a legnagyobb veszélyt a nőkre és a gyermekekre Európában. Szavait azzal zárta, hogy Magyarország eddig is szolidáris volt, és ezután is az lesz az EU-val, hiszen Magyarország nemcsak a saját határát védi, hanem a schengenit is.

Halász János arról beszélt, hogy a kormánnyal szemben az ellenzék felelőtlenül viselkedik, csak a saját pillanatnyi politikai érdekeit nézi. A Jobbik és a baloldali pártok egy platformra kerültek, amikor nem szavazták meg a kvótaellenes alkotmánymódosítási javaslatot - fogalmazott. A szóvivő szerint a baloldal már sokszor bebizonyította, hogy neki a magyarok érdeke csak a sokadik, ám a magát nemzetinek tartó Jobbikra sem lehetett számítani az alaptörvény módosításánál. 

Halász János is kérte a miniszterelnököt, tegyen meg mindent az EU-csúcson, hogy "senki ne dönthessen a fejünk fölött a minket érintő sorskérdésekben". A nyugdíjemelés ügyében feltett kérdésre a frakciószóvivő kijelentette: januártól 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, aki mást állít, az hazudik. Azt is mondta, hogy a nyugdíjasoknak küldött 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány után természetesen nem kell adóbevallást készíteni. 

MTI