Kedd óta a fizetőparkoló-övezet része az Állomás utca is. Sokan felháborodtak - elsősorban a gyerekklinikára érkezők tették le itt autójukat. Garázsok elé, zöld területre parkolnak most sokan, hogy megússzák a piros zacskót, ezért viszont közel hétszeres bírság jár.
– Hohohó! Megjött a Mikulás – hajolt ki két férfi péntek délben az Állomás utcai nővérszálló kerítésén.

A parkolóőrt fogadták ilyen kedves szavakkal, aki az utóbbi napokban rendszeres vendég az utcában. Kedden ugyanis parkolótáblát helyeztek ki – ezt a részt is bevonták a parkolóövezetbe. A legtöbb autós azonban ezt nem vette észre, így aranybánya itt végigmenni, szinte minden szélvédőre kerül piros zacskó.

– Észre sem vettem, köszi, hogy szóltatok – mondta Nyári Diána, akinek szintén mi hívtuk fel a figyelmét, hogy parkolóövezetben hagyta a kocsiját. – Sokszor jövünk sajnos a gyerekklinikára, mindig a patológiai intézet előtt állunk meg, pont azért, hogy ne kelljen fizetni. Sokszor órákig bent vagyunk, kiszámíthatatlan, mennyi időre kellene parkolójegyet lyukasztani. Ezek szerint viszont mostantól kénytelenek leszünk ezzel a kiadással is számolni – tárta szét a kezét. Majd mikor meglátta a parkolóőrt, viccelődve még megdicsérte az illetékeseket: milyen okosok, hogy kiteszik a táblát, és már jönnek is büntetni.

– Már másnap itt voltak, sőt a közterület-felügyelők is – mesélték a patológiai intézet kint cigarettázó munkatársai. A közterület-felügyelők is jó sok bírságot ki tudnak szabni az utcában, akik ugyanis már észrevették a parkolótáblát, igyekeznek a garázsok elé, illetve a töltésoldalba állni. Ezzel próbálkozott egy idősebb férfi is, aki onkológiai kezelésre érkezett a klinikára.

– Én oda nem állnék. Az húszezres parkolás lesz – szólt neki jóindulatúan a parkolóőr. Mivel a férfinak parkolójegye sem volt, kénytelen volt kiállni az övezetből – egészen az Oldal utcától kellett visszagyalogolnia.

Az Állomás utca fizetős övezetbe vonásával egyébként ez az utca járt legrosszabbul, ugyanis most mindenki ott parkol. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a kétsávos út egyik oldalát teljes egészében elfoglalják az autók egy olyan szakaszon, ahol teherautók is közlekednek.

Hogy a parkolóövezet kijelölése mennyire zavaros, azt jól mutatja, hogy a patológiai intézet előtt töltött nagyjából fél órában csak azt láttuk, hogy vagy fogalmuk sincs az embereknek arról, hogy fizetős zónában vannak, vagy fejüket vakargatva nézegetik a táblát, hogy az vajon melyik útszakaszra vonatkozik. A parkolóőr árulta el: a teljes területre, tehát a beugró utcarészekre is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy van egy megállni tilos tábla is az egyik parkolótábla alatt.

– Ez eredetileg az intézet előtti útszakaszra vonatkozik, csak valaki elforgatta, nekünk pedig nincs jogunk hozzányúlni – árulta el a patológia technikusa. Így viszont most az útszakaszra merőleges kis utcát szabályozza, vagyis hiába a telekkönyvileg kisajátított terület, az intézet előtti rész is fizetős parkoló. – Nagy itt a rend, na – foglalta össze a férfi, amire a parkolóőr is csak bólogatni tudott, majd tovább büntette az autósokat.

Megkerestük az önkormányzatot is, miért lett fizetős az Állomás utca is, illetve tudnak-e a kialakult problémákról. Választ hétfőre ígértek.