Alaptalan a HVG-nek az a keddi cikke, amely a Helsinki Bizottság egy Facebook-bejegyzése alapján azt állítja, hogy egy kiskunhalasi háziorvos még a nyáron megtagadta volna a kötelező védőoltások beadását egy féléves, kongói baba számára. A 888.hu úgy értesült, hogy a helyi házi gyermekorvosok a leghatározottabban visszautasítják az őket érő vádat, és lehetetlennek tarják, hogy Kiskunhalason megtörténhetett volna a jogvédők által előadott eset.
A HVG kedd délutáni híranyaga szerint egy kiskunhalasi háziorvos a törvényi előírásokat be nem tartva megtagadta a kötelező védőoltások beadását egy féléves, kongói babának, aki Magyarországon született, a szülei menekültek. Születésekor édesapja menekültügyi őrizetben volt, és még édesanyja sem rendelkezett végleges státusszal (azóta már mindketten védelmet kaptak).

Pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében ez nem lehetett volna az akadálya annak, hogy a kisfiú hozzáférjen az alapvető egészségügyi ellátáshoz, így a kötelező védőoltásokhoz – idézi a HVG a kisfiú családját segítő Magyar Helsinki Bizottság véleményét.

A háziorvos – a hetilap és a migránsok jogait védő szervezet szerint – még a nyáron arra hivatkozva nem oltotta be a kisfiút, hogy a fiú nem rendelkezett tajkártyával, így az orvos értelmezése szerint nem lett volna jogosult a magyar egészségügyi ellátásra. Végül aztán egy másik orvos teljesítette kötelességét, és beadta a jogszabályban garantált és szükséges védőoltásokat – írja a HVG.

A 888.hu azonban úgy értesült, hogy a HVG híre nem felelhet meg a valóságnak. Információink szerint Kiskunhalas hat házi gyermekorvosa közül egyik sem tud olyan esetről, mint amire a migránsokat segítő Magyar Helsinki Bizottság, valamint a HVG hivatkozik.

Bár Kiskunhalason hat menekültellátó intézmény is működik, de a menekültek nem szokták felkeresni a város házi gyermekorvosait, hogy kisgyermekeik számára ellátást kérjenek, mivel a menekültek és kisgyermekeik egészségügyi ellátásáról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) gondoskodik.

Az ügy hitelességét egyébként az is megkérdőjelezi, hogy a Helsinki Bizottság – amely állítólag tevőlegesen segített a kongói gyermek védőoltásainak állítólagos megszerzésében – a nyár óta, vajon miért csak most hozta nyilvánosságra ezt a történetet?

Kíváncsian várjuk a Helsinki Bizottság és a HVG magyarázatát arra vonatkozóan, hogy mivel igazolják az általuk közreadott történet hitelességét, mivel a cikkben és az annak alapjául szolgáló Facebook-bejegyzésben sem szerepel olyan konkrét adat amely a történetet hitelesítené.