Európa középső és déli területeinek időjárását jelenleg magasnyomás alakítja. Az anticiklon északi és keleti peremén helyenként több a felhő, délebbre viszont szinte zavartalan a napsütés. A Földközi-tenger menti országokban továbbra is 15 fok fölé, néhol - Spanyolország délkeleti partvidékén - 20 fokig is felmelegszik délutánra a levegő.

A szárazföld északi, keleti harmadán maradt a hideg, nagy területen nem emelkedik -5 fok fölé a hőmérséklet. A magasnyomás keleti peremén délkelet felé áramló hideg levegő hatására már a Lengyel-alföldön, Ukrajnában és a Kárpát-medencében is több fokkal mérséklődött a felmelegedés. Szerda estig a közép-európai térség időjárásában újabb változás várható, az anticiklon észak felől leépül, melegfront felhő- és csapadékrendszere éri el a Kárpát-medencét.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Kedden napos idő lesz kevés fátyolfelhővel, legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon lehet kisebb körzetekben időnként több a felhő. Estétől észak felől megnövekszik, éjszaka megvastagszik a felhőzet, és szerdán országszerte erősen felhős lesz az ég. Szerdán napközben már kisebb csapadékra is számítani kell; a Nyugat-Dunántúlon eső, keleten hó, a középső területeken ónos eső is várható. Kezdetben a déli, délnyugati, szerdán estefelé a középső országrészben az északnyugati szél néhol megélénkül.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és -8 fok között alakul, de keleten, főként a Nyírségben -10 fok alá hűlhet még az éjszaka első felében a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -2 és +3 fok között várható.

MTI